Obamas sändebud hos Karzai

I dag träffade Richard Holbrooke president Karzai i Kabul.


Direkt efter tillträdet som USA:s president tog Barack Obama ett fastare grepp om läget i Afghanistan och Pakistan. På lördagen träffade hans sändebud den afghanske presidenten för att diskutera allvaret i situationen.

Sändebudet Richard Holbrooke, med en bakgrund som bland annat FN-ambassadör och Jugoslavienmedlare, kom till Kabul i fredags efter tre dagar i Pakistan. Han ska också till Indien, som enligt Obama också måste engageras för en lösning på konflikterna i regionen.

Tills vidare sades inget om vad Holbrooke tagit upp med den afghanske presidenten Hamid Karzai, men en talesman för Karzai sade tidigare att de sannolikt skulle diskutera bättre samordning mellan den afghanska och den utländska militären i insatserna mot extremistgrupper samt arbetet med att bygga upp de afghanska säkerhetsstyrkorna.

Kris i relationerna

Tidigare hade Holbrooke hunnit träffa den afghanske utrikesministern Rangin Dadfar Spanta och en rad andra personer - både afghaner och utlänningar - i sitt arbete med att utvärdera vad som hittills uppnåtts under sju års internationellt engagemang efter talibanregimens fall.

Obama har varit betydligt mer kritisk mot den afghanska regeringen än föregångaren George W Bush, vilket väckt frågor om USA:s vilja att fortsätta stödja Karzai. Denne förmodas försöka bli omvald som president i augusti.

I torsdags medgav Karzai i en teveintervju att det uppstått en "kris" i relationerna med USA. Medan USA och andra västländer tvivlar på Karzais kompetens och ärliga vilja att göra upp med korruptionen i regimen, är problemen ur Karzais synvinkel främst de höga civila dödstalen för USA:s och de Natoledda truppernas krigföring.

"Svårare än Irak"

I intervjun tillbakavisade Karzai också utrikesminister Hillary Clintons beskrivning av Afghanistan som en "narkostat". Han hävdade att staten inte tjänar någonting alls på den omfattande handeln med opium och heroin. Holbrooke, känd som en ovanligt tuff diplomat, har medgett att kampen för att få ordning på Afghanistan blir "lång och svår" - "betydligt svårare än Irak".

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

1 timme sedan
Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

1 timme sedan
"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

1 timme sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda med kontanter och klockor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.