Tisdag 20 Apr
Stockholm

Nu flyttas wikiläckan Bradley Manning

1 av 3
2 av 3
3 av 3

Ska flyttas till ett mer humant fängelse.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

KANSAS. Den 23-årige amerikanske soldaten Bradley Manning, som misstänks vara den läcka som försett Wikileaks med oerhörda mängder hemligstämplade dokument och ambassadtelegram, ska flyttas från cellen i militärbasen i Quantico.

I stället ska Manning placeras i mer humana Forth Leavenworth i Kansas, som är mer anpassat för att förvara fångar en längre tid.

Manning har suttit i sin cell i Quantico sedan i juli förra året men har fortfarande inte åtalats för något.

- Vi ville bara få honom till ett ställe där hans välmående, omsorg och fångenskap innan rättegång är så bra som möjligt. Han är en soldat. Han är vår soldat. Och vi kände att vi måste ta hand om det, säger Joseph Westphal, militär statssekreterare, tilll Washington Post.

Bradley Manning har enligt tidigare uppgifter mått mycket psykiskt dåligt men har trots detta nekats möte med FN:s tortyrexpert på tu man hand, vilket USA fått kritik för.

Även Amnesty och en brittisk parlamentsledamot har uttryckt oro kring hur Manning behandlas. Också organisationen Bradley Manning Support Network välkomnar förflyttningen.

- Leavensworth är var han borde varit från början. Quantico är stället dit du skickar någon du vill knäcka, säger Pete Perry från organisationen till Washington Post.

Kommentera
Kopiera länk
Dela