Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vatikanen rasar mot konstbefruktning

Nyheter | 18/02/2009 17:57

Spermier från en man i koma ska användas till konstbefruktning. Vatikanen rasar.

Den kände gynekologen Severino Antinori ska konstbefrukta en kvinna med spermierna från hennes man som ligger i koma. Fallet är det första i sitt slag i Italien och har dragit på sig kritik från Vatikanen.

Antinori sade till tidningen Corriere della Sera att mannen har hjärncancer och därför hamnat i koma.

– Jag beslöt att agera därför. . . att det finns en kvinna som vill bli mamma för att komma över känslan av sorg, sade han.

Antinori är välkänd för sin kontroversiella hjälp till kvinnor som uppnått menopausen att bli med barn. Det har gett honom epitetet "mormödrarnas förlossningsläkare".

Tidningen La Repubblica rapporterar att paret är från norra Italien. Mannen är 35 år och kvinnan 32. De hade bestämt sig för skaffa barn, när mannen utvecklade hjärncancer för en månad sedan.

Antinori anser sig ha skydd i såväl ett domstolsutslag och lagstiftning för åtgärden. Men Vatikanen säger att hans plan är "olaglig".

– Det krävs att båda föräldrar är vid medvetande för barnalstring. I det här fallet behandlas mannen enbart som en spermiebehållare, sade Monsignor Elio Sgreccia, president emeritus för pontifikatets akademi för livet.

Skrivet av: