Lördag 23 Okt
Stockholm

Förintelseförnekande biskop avsatt

Richard Williamson har avsatts, men uppgifterna har inte bekräftats av kyrkan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det konservativa prästseminarium i Argentina som letts av Förintelseförnekaren Richard Williamson har avsatt den brittiskfödde biskopen och tagit starkt avstånd från hans uttalanden.

Uppgifterna kommer från argentinska medier och har inte bekräftats från kyrkligt håll. Williamson har varit chef för prästbrödraskapet SSPX högkvarter i Reja utanför Buenos Aires i Argentina.

"Montsignor Williamsons uttalanden återspeglar på intet sätt vår församlings ståndpunkt", hette det i ett uttalande från SSPX.

Starka reaktioner

"Det står klart att en katolsk biskop inte kan uttala sig med kyrklig auktoritet om annat än det som gäller tro och moral", hette det vidare.

Brödraskapets Latinamerikachef, fader Christian Bouchacourt, uppges ha reagerat "med sorg" över Williamsons "olyckliga" uttalanden. Williamson har tidigare bannlysts av påven.

Påven Benedictus beslut att häva bannbullan väckte starka reaktioner världen över eftersom Williamson inte har tagit tillbaka sina uttalanden.

I svensk teve

Williamson uttalade sig i SVT:S Uppdrag Granskning den 21 januari precis när påven var på väg att häva bannlysningen. Williamson och fyra andra biskopar togs då till nåder i ett försök att hela såren efter många års konflikt kring reformerna som genomfördes av det andra Vatikankonciliet (1962-65).

Där gör katolska kyrkan bland mycket annat upp med en uråldrig katolsk antisemitisk tradition som håller judarna ansvariga för Jesu död. Det har grupper av konservativa präster haft svårt att acceptera.

Williamson förklarade visserligen i en intervju med den tyska veckotidningen Spiegel i förra veckan att han kan tänka sig att åter gå igenom historiska fakta.

– Om jag finner bevis så kommer jag att rätta mig därefter . . . men allt det där kommer att ta tid.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela