Förintelseförnekande biskop avsatt

Richard Williamson har avsatts, men uppgifterna har inte bekräftats av kyrkan.


Det konservativa prästseminarium i Argentina som letts av Förintelseförnekaren Richard Williamson har avsatt den brittiskfödde biskopen och tagit starkt avstånd från hans uttalanden.

Uppgifterna kommer från argentinska medier och har inte bekräftats från kyrkligt håll. Williamson har varit chef för prästbrödraskapet SSPX högkvarter i Reja utanför Buenos Aires i Argentina.

"Montsignor Williamsons uttalanden återspeglar på intet sätt vår församlings ståndpunkt", hette det i ett uttalande från SSPX.

Starka reaktioner

"Det står klart att en katolsk biskop inte kan uttala sig med kyrklig auktoritet om annat än det som gäller tro och moral", hette det vidare.

Brödraskapets Latinamerikachef, fader Christian Bouchacourt, uppges ha reagerat "med sorg" över Williamsons "olyckliga" uttalanden. Williamson har tidigare bannlysts av påven.

Påven Benedictus beslut att häva bannbullan väckte starka reaktioner världen över eftersom Williamson inte har tagit tillbaka sina uttalanden.

I svensk teve

Williamson uttalade sig i SVT:S Uppdrag Granskning den 21 januari precis när påven var på väg att häva bannlysningen. Williamson och fyra andra biskopar togs då till nåder i ett försök att hela såren efter många års konflikt kring reformerna som genomfördes av det andra Vatikankonciliet (1962-65).

Där gör katolska kyrkan bland mycket annat upp med en uråldrig katolsk antisemitisk tradition som håller judarna ansvariga för Jesu död. Det har grupper av konservativa präster haft svårt att acceptera.

Williamson förklarade visserligen i en intervju med den tyska veckotidningen Spiegel i förra veckan att han kan tänka sig att åter gå igenom historiska fakta.

– Om jag finner bevis så kommer jag att rätta mig därefter . . . men allt det där kommer att ta tid.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Inflationen i USA på väntad nivå

Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.