Påven: Oacceptabelt att förneka

Påven Benedictus XVI fördömde i dag alla försök att förneka Förintelsen.


Påven Benedictus XVI fördömde på torsdagen alla försök att förneka Förintelsen när han träffade judiska ledare från USA vid ett möte i Vatikanen.

– All förnekan eller försök att förminska det här fruktansvärda brottet är oacceptabelt, sade påven vid mötet, som var hans första med framträdande judiska företrädare sedan skandalen kring den Förintelseförnekande SSPX-biskopen Richard Williamson briserade i januari.

Williamson, som tillhör ett konservativt katolskt brödraskap, förnekade Förintelsen i en intervju med SVT:s Uppdrag granskning som sändes samma dag som påven upphävde en lång bannlysning av biskopen och tre av hans kollegor.

Trots att Vatikanen har bedyrat att påven inte kände till Williamsons uttalanden på förhand så har händelsen lett till skarp kritik mot kyrkan.

På torsdagen betonade dock påven att det är särskilt allvarligt att förneka Shoah - det judiska namnet på Förintelsen - om man har ett uppdrag inom kyrkan.

– Hatet och föraktet mot män, kvinnor och barn som uttrycktes under Shoah var ett brott mot mänskligheten. Det torde stå klart för alla, sade Benedictus XVI.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ostadigt påskväder väntas

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma har exkluderats från landets val i maj, meddelar valmyndigheten.

Femte person misstänkt för väskmordet

Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

45 personer har omkommit i en bussolycka i Sydafrika, enligt landets transportdepartement.

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

1 timme sedan
Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

1 timme sedan
En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.