Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Påven: Oacceptabelt att förneka

Nyheter | 12/02/2009 12:52

Påven Benedictus XVI fördömde i dag alla försök att förneka Förintelsen.

Påven Benedictus XVI fördömde på torsdagen alla försök att förneka Förintelsen när han träffade judiska ledare från USA vid ett möte i Vatikanen.

– All förnekan eller försök att förminska det här fruktansvärda brottet är oacceptabelt, sade påven vid mötet, som var hans första med framträdande judiska företrädare sedan skandalen kring den Förintelseförnekande SSPX-biskopen Richard Williamson briserade i januari.

Williamson, som tillhör ett konservativt katolskt brödraskap, förnekade Förintelsen i en intervju med SVT:s Uppdrag granskning som sändes samma dag som påven upphävde en lång bannlysning av biskopen och tre av hans kollegor.

Trots att Vatikanen har bedyrat att påven inte kände till Williamsons uttalanden på förhand så har händelsen lett till skarp kritik mot kyrkan.

På torsdagen betonade dock påven att det är särskilt allvarligt att förneka Shoah - det judiska namnet på Förintelsen - om man har ett uppdrag inom kyrkan.

– Hatet och föraktet mot män, kvinnor och barn som uttrycktes under Shoah var ett brott mot mänskligheten. Det torde stå klart för alla, sade Benedictus XVI.

Skrivet av: