Knarkmaffia fick polischef att avgå

Hotade att döda en polis varannan dag innan polischefen i Ciudad Juarez avgick.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

De senaste åren har Mexiko plågats av våld, mord och barbariska avrättningar i spåren av rivaliserande gängs kamp om den lukrativa knarksmugglingen till USA. Värst drabbad är staden Ciudad Juarez på gränsen till USA – här dog över 1350 människor som dödades i knarkrelaterat våld förra året. 60 av dem var poliser.

Tidigare hade kriminella krävt stadens polischef Roberto Orduas avgång och hotat att döda en polisman varannan dag fram till att så sker. Nu har de fått sin vilja i genom: polischefen Roberto Ordua har avgått – strax efter att en polisman och en fångvaktare dödats. På liken hittades lappar med meddelande om att gärningsmännen uppfyllt sina löften.

Ciudad Juarez borgmästare José Reyes Ferriz var tidigare fast besluten att inte ge vika för kraven.

– Beslutet som jag tar i det här skedet trots att ni var emot det från början är ett klokt beslut, ett val för livet, inte döden, sa Roberto Orduas på en presskonferens.

Borgmästaren accepterar polischefens avgång, men säger samtidigt att han kommer att fortsätta kampen mot den organiserade brottsligheten.

– Jag vet att min pliktkänsla inte kan stå över mina mannars säkerhet, sa borgmästare José Reyes Ferriz enligt El Diario.

Den avgångne polischefens företrädare avgick också, i maj 2008 – efter att hans närmaste man skjutits till döds, skriver Los Angeles Times .

Skrivet av: