Knarkmaffia fick polischef att avgå

Hotade att döda en polis varannan dag innan polischefen i Ciudad Juarez avgick.


De senaste åren har Mexiko plågats av våld, mord och barbariska avrättningar i spåren av rivaliserande gängs kamp om den lukrativa knarksmugglingen till USA. Värst drabbad är staden Ciudad Juarez på gränsen till USA – här dog över 1350 människor som dödades i knarkrelaterat våld förra året. 60 av dem var poliser.

Tidigare hade kriminella krävt stadens polischef Roberto Orduas avgång och hotat att döda en polisman varannan dag fram till att så sker. Nu har de fått sin vilja i genom: polischefen Roberto Ordua har avgått – strax efter att en polisman och en fångvaktare dödats. På liken hittades lappar med meddelande om att gärningsmännen uppfyllt sina löften.

Ciudad Juarez borgmästare José Reyes Ferriz var tidigare fast besluten att inte ge vika för kraven.

– Beslutet som jag tar i det här skedet trots att ni var emot det från början är ett klokt beslut, ett val för livet, inte döden, sa Roberto Orduas på en presskonferens.

Borgmästaren accepterar polischefens avgång, men säger samtidigt att han kommer att fortsätta kampen mot den organiserade brottsligheten.

– Jag vet att min pliktkänsla inte kan stå över mina mannars säkerhet, sa borgmästare José Reyes Ferriz enligt El Diario.

Den avgångne polischefens företrädare avgick också, i maj 2008 – efter att hans närmaste man skjutits till döds, skriver Los Angeles Times .

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hjälp, mitt barn har också börjat snusa • Experten: "Skäms"

IMF höjer global tillväxtprognos

Internationella valutafonden (IMF) höjer prognosen för global tillväxt 2024 ett snäpp, till 3,2 procent. Det är 0,1 procentenhet högre än vad IMF:s ekonomer såg framför sig i januari.

Ökad ilska och oro i M efter opinionsmätning

På onsdagen röstar riksdagen om den nya könstillhörighetslagen. Samtidigt har en ny opinionsmätning eldat på "oron, ilskan och frustrationen" inom Moderaterna för lagförslaget.

Kvinna hittad död – man anhållen

En man har anhållits efter att en kvinna hittats död i sitt hem i Kungsbacka, rapporterar Kungsbacka-Posten.

Åklagaren: Tonåringarna var på plats vid mordet

Två tonårspojkar har häktats för grovt skyddande av brottsling efter mordet på en 39-årig man i Skärholmen i förra veckan. Enligt åklagare Ove Jäverfelt befann de sig på platsen när skjutningen inträffade. Vi har uppgifter som tyder på det, säger han.

Totalstopp i trafiken – masskrock på riksväg 55

En krock mellan tre personbilar har skett på riksväg 55, söder om Flen. Enligt uppgifter från polisen handlar det om fem inblandade personer.