Zimbabwe vill ha brittisk ersättning

Zimbabwes nya ledarskap har enats om att Storbritannien borde ersätta bönder som förlorat mark i Zimbabwes landreformer. I dag skrev också president Mugabe under avtal om maktfördelning med Tsvangirai och Mtambara. (TT)


Zimbabwes nya ledarskap enades på måndagen om att Storbritannien borde ersätta de bönder som förlorat sin mark i Zimbabwes omfattande landreformer.

Uttalandet kommer samma dag som president Robert Mugabe skrev under ett avtal om maktfördelning med oppositionspolitikerna Morgan Tsvangirai och Arthur Mtambara. Avtalet är tänkt att sätta stopp för den politiska kris som lamslagit landet sedan valet tidigare i år.

Landreformerna inleddes av Mugabe år 2000 och innebar att stora gårdar ägda av främst vita bönder styckades upp och överläts till svarta. Zimbabwe har tidigare anklagat den forna kolonialmakten Storbritannien för att inte hedra ett löfte att ersätta bönder som förlorat sin mark.

Skrivet av:

Senaste nytt

Lavrov lamslog hotat OSSE

Kvinna dog på grund av vårdcentrals bristande rutiner – skickade aldrig iväg remisser

En kvinna sökte hjälp på en vårdcentral för buksmärtor men fick aldrig den hjälp hon behövde. Kvinnan dog senare. Nu kritiseras vårdcentralens bristade rutiner.

Släkting till svensk gängledare häktad utomlands

En person som uppges vara nära släkting till Rawa Majid sitter häktad i Haag i Nederländerna, misstänkt för grovt narkotikabrott, rapporterar P4 Göteborg.

Nu är årets influensasäsong här

Årets influensasäsong är här. De senaste veckorna har antalet inrapporterade influensafall till Folkhälsomyndigheten ökat, om än från låga nivåer, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Hedemora: Polisen rapporterar om trafikolycka

"En singelolycka ha rinträffat på E16 öster om Falun.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Emmaboda

"En personbil kör i diket på länsväg 120 i höjd med Ljungbylund.", skriver polisen på sin hemsida.