Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Jobs - viktigaste byggstenen i Apples berättelse"

- 25/08/2011, 13:40 -
Under torsdagen lovordades Steve Jobs, längst till vänster, av sin medgrundare Steve Wozniak, längst till höger. 
- Han är den mest viktiga ledaren inom teknik någonsin, sa Wozniak.
De båda grundade nämligen Apple år 1976.
1 av 3

Under torsdagen lovordades Steve Jobs, längst till vänster, av sin medgrundare Steve Wozniak, längst till höger. - Han är den mest viktiga ledaren inom teknik någonsin, sa Wozniak. De båda grundade nämligen Apple år 1976.

SAL VEDER / AP / SCANPIX

Den nya vd:n för Apple blir 50-årige Tm Cook.
2 av 3

Den nya vd:n för Apple blir 50-årige Tm Cook.

Paul Sakuma / AP / SCANPIX

Dock inte helt - datalegenden kommer nämligen att sitta kvar i företaget som styrelseordförande.
3 av 3

Dock inte helt - datalegenden kommer nämligen att sitta kvar i företaget som styrelseordförande.

PAUL SAKUMA / AP / SCANPIX

År 1976 startades teknikjätten Apple av Steve Jobs och Steve Wozniak. Nu lämnar legendaren över fanan till nästa vd, Tim Cook.

USA. Efter lång kamp mot sin bukspottskörtelcancer meddelar nu legendaren Steve Jobs att han kommer att sluta som vd på teknikföretaget Apple.

Beskedet har chockat många i USA och Jobs beskrevs under torsdagen som den "viktigaste ledaren inom teknik någonsin", av medgrundaren, Steve Wozniak.

– Jobs avgång kommer självklart att påverka varumärket eftersom han är så starkt förknippad med det, även för en större publik, säger varumärkesstrategen Bengt Håkansson till Nyheter24 och fortsätter:

– Han är den kanske viktigaste byggstenen i Apples berättelse.

Måste fylla luckan

Håkansson berättar att det är ytterst få företag som på det viset är förknippade med en slags huvudperson.

Av den anledningen måste Apple fylla luckan som Jobs har efterlämnat.

– Men det vore ett misstag att försöka få fram en klon på Jobs.

– Det måste vara någon eller några som kan bära och representera varumärket lika väl, men utifrån sina egna premisser. I annat fall blir det inte trovärdigt, förklarar Håkansson.

"Hänger på succéprodukterna"

Steve Jobs kommer i fortsättningen att fungera som styrelseordförande i Apple-koncernen och hans gamla jobb tilldelas nu 50-årige Tim Cook.

Cook har arbetat på Apple sedan 1998 men det är ändå för tidigt att sia om hur väl den nye chefen kommer att axla föregångarens roll som vd.

Enligt varumärkesstrategen Bengt Håkansson, är det viktigaste att Apple får ut lite fler succéprodukter om de vill hålla kvar sin nuvarande position.

- Det långsiktiga svaret på vilken skada varumärket drabbas av hänger alltså helt på om Apple även fortsättningsvis kan skapa succéprodukter.

- Eventuella misslyckanden kommer med största sannolikhet att hänföras till saknaden av Jobs, oavsett om det verkligen är så eller ej, avslutar Håkansson för Nyheter24.