Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Inget totalförbud för abort i Polen

Bertil Ericson / SCANPIX

Nyheter | 01/09/2011 14:43

Farhågor om att Polen skulle göra alla aborter illegala besannades inte.

För knappt två veckor sedan rapporterade Nyheter24 om att ett totalförbud för aborter var nära förestående i Polen. Något som gjorde Åsa Regnér, generalsekreterare för RFSU, djupt orad.

- Vi ser att en rad länder i EU skärper synen på aborter och tar in ett religiöst, ibland katolskt, perspektiv. Vi ser den utvecklingen och det skadar kvinnor och kvinnors rättigheter till sexuell och reproduktiv hälsa, sa hon då till Nyheter24.

Men Polens kvinnor kan nu åtminstone delvis andas ut - totalförbudet blir inte av. Enligt Ottar röstade 186 för och 191 mot förslaget som därmed, med knapp marginal, avvisas.

Lagen i Polen begränsar dock fortfarande kraftigt kvinnors rätt till abort och bara när det finns fara för kvinnans liv eller hälsa, allvarliga fosterskador eller är en graviditet som kommit till genom våldtäkt får en abort utföras.