Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Clinton: Palestinsk stat oundviklig

Nyheter | 03/03/2009 17:54

Skapandet av en palestinsk stat är "oundvikligt", sade USA:s utrikesminister.

– Skapandet av en palestinsk stat är "oundvikligt", sade USA:s utrikesminister Hillary Clinton i Israel på tisdagen. Det bäddar för konflikter med Israels tillträdande premiärminister Benjamin Netanyahu.

Clinton kom till Israel på sitt första besök som utrikesminister, ivrig att blåsa nytt liv i den avsomnade fredsprocessen och att göra verklighet av president Barack Obamas löfte att omgående ta tag i Mellanösternkonflikten.

Men Israels ledare är inte särskilt intresserade. De ville hellre prata om hotet de upplever från Iran, och det kärntekniska program som mullaregimen hävdar är helt fredligt.

– Det är inte ett israeliskt problem, det är ett världsproblem, sade Israels president Shimon Peres efter sitt förmiddagsmöte med Clinton.

Till skillnad från sin föregångare George W Bush har Obama gläntat på dörren för en dialog med ärkefienden Iran, en inställning som väcker oro i Israel.

Tvåstatslösning

Hillary Clinton gjorde sitt bästa för att lugna sina värdar. Hon betonade USA:s "orubbliga och fundamentala stöd" för Israel, och sade att USA ska "göra allt" för att förhindra att Iran får tag på kärnvapen.

Men samtidigt avslöjade Clinton att hon tänker skicka två sändebud till Syrien, allierat med Iran och formellt fortfarande i krig med Israel. Och hon sade att USA tänker kämpa hårt för att ett palestinsk stat ska kunna grundas.

– Vi anser att rörelsen mot en tvåstatslösning ligger i Israels intressen, sade Clinton efter sitt lunchmöte med sin utrikesministerkollega Tzipi Livni, och tillade:

– Vår bedömning är att det förr eller senare är oundvikligt att sträva efter en tvåstatslösning.

Netanyahu är kallsinnig till en palestinsk stat - även om han har tonat ned retoriken efter valet i februari - och han lär snart leda en utpräglad högerregering med partier som är kategoriskt mot idén. Netanyahu, som Clinton skulle träffa senare under tisdagen, tvistade ofta med USA när han var premiärminister i slutet av 90-talet då Hillarys make Bill var amerikansk president.

Fler bosättare

Dessutom vill Netanyahu låta existerande judiska bosättningar på den ockuperade Västbanken expandera - något som palestinierna anser gör en livskraftig stat omöjlig. Häromdagen framkom att israeliska myndigheter har planer på att bygga tiotusentals nya bostäder på Västbanken - nog för att dagens kvarts miljon bosättare ska bli nästan dubbelt så många.

Senare på tisdagen skulle Clinton även träffa Israels avgående premiärminister Ehud Olmert. På onsdagen fortsätter hon till Ramallah på Västbanken och möter där palestiniernas president Mahmud Abbas.

Skrivet av: