Tisdag 19 Okt
Stockholm

Känd författare fångad i Bissaudramat

Frederick Forsyth, som bland annat skrivit boken Krigshundarna, om en militärkupp i ett afrikanskt land, hamnade mitt i kuppdramat.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den brittiske thrillerförfattaren Frederick Forsyth, som bland annat skrivit boken Krigshundarna (Dogs of war) om en militärkupp i ett afrikanskt land, hamnade mitt i den gångna helgens drama i Guinea-Bissau.

Forsyth var i landet för att arbeta på en ny bok när både landets president Joo Bernardo "Nino" Vieira och arméchefen Tagmé Na Waié mördades av varandras hantlangare i en våldsam maktkamp.

Forsyth befann sig på sitt hotell och vaknade av den kraftiga explosionen när soldater lojala till den döde arméchefen angrep presidentens hem i en hämndaktion.

– De åkte till hans villa där de kastade in en bomb genom fönstret. Den skadade honom men han dog inte. Sen tog de honom till hans svärmors hus där han höggs i småbitar med macheteknivar, säger Forsyth till brittiska BBC.

Forsyth säger till BBC att han fått uppgifterna om händelseförloppet vid en middag med rättsläkaren som obducerat den avlidne presidentens kropp.

Forsyth delar dock uppfattningen att händelserna inte är led i någon statskupp.

– Det verkar som att den ene ville bli kvitt den andre. Både presidenten och arméchefen var våldsamma män. Vi talar inte om några "Moder Teresa" här, säger Forsyth som erkänner att han fått gott om inspiration till sin nästa bok.

Han har också viss vana från dylika sammanhang - tidigare har författaren erkänt att han bidrog med pengar när regimen i Ekvatorialguinea skulle störtas 1973. Det blev ett misslyckat kuppförsök, men gav å andra sidan underlag till succén Krigshundarna.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela