Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Guinea-Bissaus president dödad

Nyheter | 02/03/2009 14:33

Guinea-Bissaus president Joao Bernardo Vieira är död.

Guinea-Bissaus president Joao Bernardo Vieira har dödats av militären, uppger en militärkälla för AFP.

Den 69-årige Vieira har varit president i olika perioder under nästan 23 års tid. Han återkom till makten efter valet 2005, sex år efter slutet på inbördeskriget som ledde till hans avgång.

– Landet kan komma igång nu. Denne man blockerade all framåtrörelse i detta lilla land, sade militärens talesman Zamora Induta till AFP.

Portugal, Guinea-Bissaus forna kolonialmakt, bekräftar att president Joao Bernardo Vieira är död. En portugisisk diplomatkälla uppger enligt AFP att presidentens stab har bekräftat hans död.

Guinea-Bissaus armé meddelar att författningen och demokratin ska respekteras.

Svenska UD försöker utreda vad som hänt, med hjälp av Sveriges honorärkonsul i Bissau och ambassaden i Senegal.

– Det är för tidigt att säga vad som hänt, man kan inte kalla det kupp än. Regeringen förblir intakt enligt konsuln, säger Karin Bohlin på UD:s Afrikaenhet.

Afrikanska unionen (AU) och den regionala samarbetsorganisationen Ecowas fördömer båda mordet på Vieira.

I går kväll dödades militärens stabschef Tagme Na Wai i en attack mot landets militärhögkvarter. Ytterligare fem personer skadades.

President Vieira dödades av militären tidigt på måndagen, bara timmar efter bombdådet som dödade landets försvarschef, uppger en armétalesman.

President Vieira dödades av armén när han försökte fly från sitt hus som attackerades av en grupp soldater som stod nära försvarschefen Tagmé Na Waié, sade talesmannen till AFP.

Han tillade att presidenten var "en av de huvudansvariga för Tagmés död".

Motsättningarna mellan militären och presidentens anhängare har kokat länge i det västafrikanska landet, och i söndags utbröt strider i huvudstaden Bissau.

Tidigare i dag hördes skottlossning från automatvapen och även tyngre detonationer i huvudstaden Bissau. Skottlossningen verkade komma från området där militärhögkvaretet ligger.

Det var inte känt vilka som sköt.

Det förekom motstridiga uppgifter om vad som orsakat explosionen som delvis raserade militärhögkvarteret och dödade försvarschefen general Tagme Na Wai. Vittnen berättade för Reuters att explosionen verkar ha orsakats av en raketdriven granat, medan Na Wais medarbetare Bwam Nhamtchio säger till AFP att generalen dödades av en sprängladdning som gömts under trappan som ledde till hans kontor.

De senaste händelserna belyser den kroniska instabilitet som präglar den tidigare portugisiska kolonin. Na Wei satt i den militärjunta som störtade den tidigare juntaledaren Joao Bernardo Vieira på 1990-talet. Han har varit kritisk mot Vieira sedan denne valdes till president 2005.

Ögonvittnen berättar för Reuters att högkvarteret besköts med raketdrivna granater av okända angripare.

Soldater omringade militäranläggningen i jakten på de okända angriparna och beordrade två privata radiostationer att sluta sända. Även statstelevisionen bröt sina sändningar.

"För journalisternas säkerhet måste ni stänga radiostationen och sluta sända. Det är med tanke på er egen säkerhet", sade en militärtalesman till journalister på Radio Bombolom.

Guinea-Bissau har en historia präglad av kupper och inre strider. I början av januari anklagade militären president Joao Bernardo Vieireas milis för att skjutit mot stabschefen Tagme Na Wai, som tidigare hade kritiserat presidenten.

En medlem av milisen nekade till att skottlossningen skulle ha varit ett mordförsök, men militären beordrade likväl att milisen skulle upplösas.

Den 400 man starka milisen hade rekryterats av inrikesdepartementet för att skydda Vieira sedan presidentens residens beskjutits med granater och maskingevär i november. Vieira överlevde attacken, som ska ha utförts av revolterande soldater.

Guinea-Bissau är ett av världens fattigaste länder, vars viktigaste exportvara är cashewnötter. Landets stabilitet har på senare år hotats av colombianska narkotikaligor som använder det västafrikanska landet i sin smuggelrutt till Europa.

Inslag om mordet

Visit msnbc.com for , , and

Skrivet av: