Onsdag 27 Okt
Stockholm

Omvärlden fördömer presidentmord

Enligt armén var mordet hämnd för bombdådet i går kväll.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Guinea-Bissaus president Joao Bernardo Vieira mördades i dag av en grupp soldater, kort efter det att hans ärkerival arméchefen dödats.

Armén uppgav att presidenten dödats som hämnd för arméchefen och ärkerivalen Tagmé Na Waiés död i ett bombdåd mot militärhögkvarteret i söndags kväll. På måndagsmorgonen gick en grupp soldater till attack mot Vieiras hem och dödade honom, enligt en armétalesman.

Sedan gick soldaterna lös på presidentens hem och tog vad de kunde få med sig. Hans hustru fördes i säkerhet till Angolas ambassad medan oroligheterna fortsatte med skottlossning och tunga detonationer.

Armén hävdade i ett uttalande att den skulle "respektera författningen och demokratin".

Presidentmordet fördömdes av bland andra den forna kolonialmakten Portugal, Afrikanska unionen, den regionala samarbetsorganisationen Ecowas och av EU.

Svenska UD var försiktig i sin bedömning och ville inte kalla händelserna för en kupp.

Regeringen förblir intakt enligt vår honorärkonsul, sade Karin Bohlin på UD:s Afrikaenhet.

Ett militärt råd har tillsatts för att utreda båda morden, uppgav hon.

Den 69-årige Joao Bernardo Vieira tog makten i en militärkupp 1980 och störtades 1999 efter ett inbördeskrig. I juntan som tog över satt bland andra Tagmé Na Waié, men den tvingades lämna ifrån sig makten när Vieira kom tillbaka ur sin landsflykt och vann presidentvalet 2005. Sedan parlamentsvalet i november har maktkampen hårdnat med kuppförsök och ömsesidiga anklagelser om mordförsök.

FN:s organ för narkotika- och brottsbekämpning kallar Guinea-Bissau för "Afrikas första knarkstat". Det är ett av världens allra fattigaste länder med en historia präglad av kupper och inre strider. Infrastruktur och rättsväsende är söndertrasat, vilket gjort landet mer eller mindre laglöst. Det har utnyttjats av colombianska narkotikaligor som på några år gjort landet till genomfartsled för kokain till Europa. Knarkhandelns betydelse för den senaste utvecklingen är dock oklar.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela