Ingen kupp bakom presidentmord

Trots att både arméchef och president mördats verkar läget stabilt.


Trots att både arméchef och president mördats på mindre än ett dygn verkar läget i Guinea-Bissau stabilt. De båda männen kan ha eliminerat varandra i en intern maktkamp med koppling till den lukrativa kokaintrafiken Sydamerika-Europa.

Guinea-Bissaus president Joo Bernardo Vieira, kallad Nino, mördades på måndagen i sitt hem av beväpnade män. Reuters rapporterar att Vieira vägrat lämna hemmet när hans hustru satte sig i säkerhet på Angolas ambassad.

Mordet ägde rum timmar efter att landets arméchef Tagmé Na Waié dödats i ett bombdåd som delvis raserade ett militärhögkvarter och skadade flera personer.

Men trots att ett hårt slag utdelats mot det fattiga västafrikanska landet säger armén i ett uttalande att det inte rör sig om någon militärkupp. Författningen och demokratin i landet ska respekteras.

"Jagade varandra"

Sveriges honorärkonsul i Guinea-Bissau, Bill Turpin, lämnade landet strax innan våldet bröt ut. Han delar uppfattningen att våldsamheterna inte är ett kuppförsök.

– Nej. Det finns en premiärminister som styr landet tillsammans med parlamentets talman. De kommer att styra landet fram till presidentvalet. Det är bara några månader kvar, säger Turpin till TT.

Han tror att det rör sig om en konflikt mellan presidenten och arméchefen. I går (söndag) mördades överbefälhavaren och jag tror presidenten låg bakom.

– Jag har sagt länge att en av dem måste försvinna. De jagade varandra. Presidenten mördade honom i går och hans anhängare mördade presidenten i dag.

Nino Vieira tog makten i en militärkupp 1980 men störtades 1999. I juntan som tog över satt bland andra Tagmé Na Waié, men den tvingades lämna makten när Vieira kom tillbaka från landsflykt och vann valet 2005.

Kokainnav

Sedan parlamentsvalet i november förra året har maktkampen hårdnat med kuppförsök och anklagelser om mordförsök. Enligt Bill Turpin är den främsta orsaken troligen av att båda var inblandade i den omfattande narkotikatrafiken genom landet. Frånvaron av effektiv infrastruktur och rättsväsende har gjort Guinea-Bissau mer eller mindre laglöst, ett faktum som har utnyttjats av sydamerikanska narkotikaligor.

På bara några år har landet förvandlats till ett viktigt nav i kokaintrafiken till Europa. De tungt beväpnade knarkligorna anses ha kunnat verka ostört genom att muta både militärer och politiker. Turpin avfärdar uppgifterna om att de två männen tyckt illa om varandra.

– De har inte varit fiender. De var goda vänner. Men det var Ninos taktik att göra sig av med de som hjälpte honom. Han kände sig inte stark så länge de som hjälpt honom levde.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!