Ulrika Westerlund på RFSL menar att eftersom det är flera månader mellan klippen och självklart kan man må jättedåligt först och sen kan man må bra igen.
1 av 2
Ulrika Westerlund på RFSL menar att eftersom det är flera månader mellan klippen och självklart kan man må jättedåligt först och sen kan man må bra igen. - Foto: Peter Knutson
Lars Arrhenius  tycker att det är skrämmande ofta jag får höra om liknande historier.
2 av 2
Lars Arrhenius tycker att det är skrämmande ofta jag får höra om liknande historier. - Foto: Skolinspektionen

Youtube-Jonah om fejkanklagelserna och reaktionerna

"Till alla ni som tror att jag ljuger erkänner jag att jag var en "skitstövel" i min uppföljningsvideo. Och jag är ledsen för det. Jag blev överentusiastisk. Jag är fortfarande ett barn. Men jag ljög inte."


FOREST LAKE. 14-årige Jonah Mowry berörde miljontals människor via youtube när han i ett videoklipp berättade med hjälp av handskrivna lappar hur han blivit mobbad sedan första klass för att han är homosexuell. Filmen laddades upp i augusti men inte förrän fyra månader senare tog det fart och den spreds som en löpeld över nätet.

I samband med att klippet uppmärksammades följde Jonah Lowry upp med ytterligare ett videoklipp där han berättade att han nu var gladare än någonsin. Men det blev för mycket för näthatare världen över som började anklaga honom för att ha fejkat den första filmen.

– Till alla ni som tror att jag ljuger erkänner jag att jag var en "skitstövel" i min uppföljningsvideo. Och jag är ledsen för det. Jag blev upphetsad. Jag är fortfarande ett barn. Men jag ljög inte, skrev Jonah Mowry på Twitter.

"Ser detta skrämmande ofta"

I det nya videoklippet visar Jonah Mowry återigen upp ärren på armarna som han fått efter han skurit sig själv sedan andra klass.

– Jag tycker att det är skrämmande ofta jag får höra om liknande historier. Det är många som uttrycker självmordstankar och elever berättar också för mig att det är en ifrågasättande attityd från skolpersonal, säger Lars Arrhenius, Barn- och elevombud, till Nyheter24.

Precis som när folk tror att han fejkar?

– Ja, faktiskt och det mår barn väldigt dåligt av. Det är tungt att bära.

RFSL:s förbundsordförande Ulrika Westerlund har inte sett Youtubeklippet men säger att hon har hört talas om det.

– Fenomenet med näthat är väl att man säger betydligt elakare saker på nätet än i verkligheten. Det är ju flera månader mellan klippen, och det är en lång tid för en 14-åring, självklart kan man må jättedåligt och sen kan man må bra igen, säger Ulrika Westerlund till Nyheter24.

"Han synliggör ett problem"

Enligt Ulrika Westerlund är unga HBT-personer överrepresenterade när det gäller psykisk ohälsa då det finns en stor utsatthet bland dem. Hon menar på att det Jonah Mowry gjorde när han laddade upp sin första film på Youtube var att synliggöra ett problem.

– Det har en stor betydelse att man visar att det verkligen kan bli bra sen igen. Man kan se att man inte är ensam och där har man sett en stor effekt av hur nätet har påverkat.

"Besviken över hur folk reagerat"

För amerikanska ABC News berättar Jonahs mamma - Peggy Sue Mowry - att hon är glad över den respons hon mottagit.

– Först och främst, jag är stolt över de svar vi har fått från folk men jag är besviken över att folk ifrågasätter huruvida det är sant.

Lars Arrhenius berättar att han ser näthat varje dag samtidigt som han tycker att det är allvarligt att det inte finns någon myndighet som utbildar unga på nätet.

Skolan har ett ansvar för skolans verksamhet men det finns ingen egentlig myndighet för det här. Det tycker jag att det borde finnas, säger Lars Arrhenius till Nyheter24.

Här är videoklippet alla pratar om

Här berättar Jonah Mowry om att alla älskar honom nu på skolan.

<

/
/
HBT
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

2 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

2 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

2 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

3 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

3 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.