Japan i kris

Regeringens bonus räcker inte långt.


Regeringen i Japan har börjat dela ut pengar till medborgarna för att få fart på ekonomin. En tvåbarnsfamilj får till exempel motsvarande 6 000 kronor som engångsbelopp. Men kritikerna menar att programmet är ett slöseri med skattemedel som enbart kommer att öka på Japans redan enorma skuldbörda, erfar Ekot.

En kritiker är Tsuyoshi Takagi, ordförande för japanska landsorganisationen Rengo (jämförbart med LO).

– Vad som behövs är inte allmosor från staten utan fasta, trygga arbeten som ger folk en grund att stå på. Först då kommer de att börja konsumera igen, detta ska han ha sagt vid ett stormöte i veckan, enligt Ekot.

Krisen i Japan beskrivs som den värsta på 100 år. Bruttonationalprodukten minskade under sista kvartalet i fjol med 3,3 procent - den största minskningen som uppmätts sedan oljekrisens dagar på 1970-talet. Tokyobörsen stängde i fredags nära 26-årslägsta och arbetslösheten stiger stadigt.

Den japanska regeringen är inte populär just nu. Enligt opinionsmätningar som gjorts nyligen har Japans premiärminister, Taro Aso, stöd av mindre än 10 procent av japanerna, berättar Ekot.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Huawei får ta del av hemlig information

1 timme sedan
Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

1 timme sedan
En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.