Talibanmord på pakistansk "spion"

Talibaner i Pakistans nordvästliga gränstrakter har skjutit ihjäl en "spion".


Talibaner i Pakistans oroliga nordvästliga gränstrakter sköt ihjäl en man efter att ha filmat honom då han "erkänner" att han spionerat för USA, sade en pakistansk säkerhetstjänsteman på måndagen.

Offret, Tahir Khan, sades vara medlem av en av regionens många lokala klaner.

Hans sönderskjutna lik hittades på måndagen i ett basarområde i Wana, största staden i det halvt självstyrande klanområdet Södra Waziristan som också är ett av de pakistanska talibanernas starkaste fästen.

Khan kidnappades för en och en halv vecka sedan. En film på en dvd-skiva vid liket visade Khan erkännande att han spionerat och sedan fört vidare information som lett till en rad amerikanska robotattacker i trakten. "Alla som spionerar för USA kommer att möta samma öde", stod det på en lapp på den döde.

Nästan varje vecka rövar beväpnade grupper i regionen bort klanmedlemmar och dödar dem efter att ha anklagat dem för att spionera för Pakistans regering eller för de amerikanska styrkor som opererar i Afghanistan på andra sidan gränsen.

Enligt USA har Pakistans gränstrakter mot Afghanistan blivit något av ett tillflyktsområde för muslimska extremister, som också bekämpas i regionen av pakistanska säkerhetsstyrkor.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!