Fredag 7 Maj
Stockholm

"Tibet har blivit helvetet på jorden"

Dalai lama anklagar Kina för att ha dödat hundratusentals tibetaner.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Tibets andlige ledare i exil, Dalai lama, anklagade på tisdagen Kina för att ha dödat hundratusentals tibetaner och förvandlat hans hemland i Himalaya till "helvetet på jorden".

Det sade Dalai lama i ett tal som markerar 50-årsminnet av det uppror som Kina slog ned den 10 mars 1959, vilket fick honom att fly i exil.

I sitt tal krävde han "legitim och meningsfull autonomi" för Tibet och sade till sina anhängare att han inte hyser tvivel om att rättvisa kommer att skipas för Tibetfrågan.

– Dessa 50 år har fört med sig oändligt lidande och förstörelse till landet och människorna i Tibet, sade Dalai lama när han talade från gårdsplanen utanför det största buddhisttemplet i Dharamsala, i norra Indien där den tibetanska exilregeringen är baserad.

Efter att ha ockuperat Tibet genomförde den kinesiska kommunistregeringen en rad repressiva och våldsamma kampanjer.

– Dessa störtade tibetanerna in i sådant djupt lidande och umbärande att de bildligt upplevde helvetet på jorden. Det omedelbara resultatet av dessa kampanjer var att hundratusentals tibetaner dog.

– Ännu i dag lever tibetaner i konstant rädsla, fortsatte han.

– Deras religion, kultur, språk, identitet är nära att utplånas. Det tibetanska folket ses som kriminella, som förtjänar att dö.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela