Kina: Dalai Lama ljuger om folkmord

Kina avfärdar Dalai Lamas anklagelser om folkmord som "lögner".


Tibets andlige ledare i exil, Dalai lama, anklagade på tisdagen Kina för att ha dödat hundratusentals tibetaner och förvandlat hans hemland i Himalaya till "helvetet på jorden".

Det sade Dalai lama i ett tal som markerar 50-årsminnet av det uppror som Kina slog ned den 10 mars 1959, vilket fick honom att fly i exil.

I sitt tal krävde han "legitim och meningsfull autonomi" för Tibet och sade till sina anhängare att han inte hyser tvivel om att rättvisa kommer att skipas för Tibetfrågan.

– Dessa 50 år har fört med sig oändligt lidande och förstörelse till landet och människorna i Tibet, sade Dalai lama när han talade från gårdsplanen utanför det största buddhisttemplet i Dharamsala, i norra Indien där den tibetanska exilregeringen är baserad.

– Efter att ha ockuperat Tibet genomförde den kinesiska kommunistregeringen en rad repressiva och våldsamma kampanjer.

– Dessa störtade tibetanerna in i sådant djupt lidande och umbärande att de bildligt upplevde helvetet på jorden. Det omedelbara resultatet av dessa kampanjer var att hundratusentals tibetaner dog.

– Ännu i dag lever tibetaner i konstant rädsla, fortsatte han.

– Deras religion, kultur, språk, identitet är nära att utplånas. Det tibetanska folket ses som kriminella, som förtjänar att dö.

Från kinesiskt håll förklarade man att Dalai lamas kritiska uttalande var "lögner" och framhärdade i att Tibet under kinesiskt styre hade genomgått långtgående demokratiska reformer.

– Jag kommer inte att besvara Dalai lamas lögner, sade utrikesministerns talesman Ma Zhaoxu på tisdagen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tusentals evakueras efter vulkanutbrott

Källor: Israel avbröt planer på Iranattacker

Israel uppges vid flera tillfällen de senaste dagarna ha förberett att sjösätta attacker som svar på Irans storskaliga anfall förra helgen. Men av olika skäl har man valt att inte gå vidare med planerna, enligt källuppgifter i flera amerikanska och israeliska medier.

Lyft för e-handeln efter svag period

I mars växte e-handeln med 1 procent jämfört med samma månad året innan, enligt siffror från Svensk handel. Totalt under årets första kvartal har e-handeln vuxit med 11 procent.

Oväntat stort vinstlyft för Nordea

Den Helsingforsbaserade storbanken Nordea slår till med ett oväntat stort vinstlyft i sin rapport för årets första kvartal. "Vi hade en stark inledning på året", säger vd Frank Vang-Jensen enligt ett pressmeddelande.

SMHI: Risk för extra besvärligt väglag

SMHI varnar för risk för "extra besvärligt väglag" under morgonen i mellersta Svealand och Götaland. Orsaken är att regn och snöfall väntas.

Klimatförändring bakom extrem värmebölja i Mali

I nästan en vecka steg temperaturerna långt över 40 grader och mer än hundra människor dog. Den extrema värmeböljan i Sahel och Västafrika hade varit osannolik utan klimatförändringen, enligt en ny studie.