Stockholm

"Vampyr" hittad i Italien

Hade en sten nerborrad i kraniets mun.


Läs mer

Är du en av dem som tittar dig omkring i mörkret, och kanske springer sista biten fram till dörren när du kommer hem? Rädd för att blodsugare ska festa på dig innan dagen gryr?

Du är inte ensam, och arkeologer säger man hittat bevis för att rädslan fanns redan på medeltiden.

Den italienske arkeologen Matteo Borrini säger att man nyligen hittat anmärkningsvärda kvarlevor under en utgrävning av en massgrav på ön Lazzaretto Nuovo i Venedig. Ett kranium, som tillhört en kvinna, hade en stor platt sten inborrad mellan tandraderna. Det är enligt honom det första beviset på att människor försökt skydda sig från vampyrer redan på medeltiden.

"Lite löjligt"

Vid tiden då kvinnan dog var det vanlig tro att pesten spreds av vampyrer, inte genom att det drack blod, utan genom att de tuggade i sig deras kvarlevor efter att de dött. För att hindra misstänkta vampyrer från att göra detta lade man in en sten i deras mun.

Matteo Borrini, som dagligen arbetar på Florens universitet, visade upp sitt fynd på en konferens i Denver för ett par veckor sedan. Där mötte han direkt kritik från forskaren Peer Moore-Jansen på Wichita State University.

Peer säger att han funnit liknande kranier vid utgrävningar i Polen och att Borrinis mycket väl är häftigt, men han anser att det är "lite löjligt" att han påstår att det är det första vampyrfyndet, skriver New Scientist.

Visit msnbc.com for , , and

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.