Fredag 23 Apr
Stockholm

Representanthuset röstar i kväll

18:15 i kväll förväntas representanthuset rösta om krispaketet. Igen. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

USA:s representanthus inledde på fredagseftermiddagen svensk tid en ny debatt om det krispaket som hela världens ekonomi väntar på. Inför den väntade omröstningen vädjade Vita huset återigen om ett ja.

Omröstningen om det finansiella räddningspaketet kan komma att starta så tidigt som 18.15 svensk tid, rapporterar Reuters.

Omkring klockan 16.45 tog representanthuset det formella beslut som tillät att debatten om krispaketet med efterföljande omröstning fick börja. Debatten beräknades ta 90 minuter. Representanthusets ledande politiker sade sig vara säkra på att lagförslaget skulle gå igenom men från ledamöterna hördes starka argument både för och emot krispaketet.

I samband med att den hett emotsedda debatten inleddes sade den republikanske kongressledamoten Zach Wamp att ett tillräckligt antal röster var klara.

Minst tolv republikaner och åtta demokrater har bytt sida och stöder nu förslaget, sade han enligt nyhetsbyrån Reuters.

På schemat stod också ett lagförslag om arbetslöshetsfrågan, och det var till en början oklart vad kammaren skulle rösta om först.

En omröstning tar ungefär en kvart, och sker genom att ledamöterna trycker på röda eller gröna knappar. En majoritet av rösterna från de närvarande ledamöterna krävs för godkännande.

435 folkvalda sitter i representanthuset, men det händer i princip aldrig att alla är där för en omröstning. En handfull brukar saknas. Exakt hur många som är närvarande, och hur många röster som därmed krävs, vet man inte förrän omröstningen inleds.

Talman Nancy Pelosi sade redan i torsdags att hon var optimistisk om ett ja från politikerna denna gång. Nejet i måndags sände chockvågor genom världsekonomin, och under veckan har intensiva förhandlingar pågått om förändringar i planen.

När senaten efter stor vånda i onsdags röstade ja handlade det om en utvidgad plan, med tillägg på över 100 miljarder dollar, bland annat i form av skattelättnader och en höjd statlig insättningsgaranti, ovanpå det finansiella räddningspaketet 700 miljarder dollar.

Lagom till representanthusets debatt på fredagen vädjade Vita huset återigen om ett snabbt godkännande av stödpaketet. Ett ja skulle "sända en viktig hjälpsignal till marknaderna här och utomlands att den federala regeringen vidtar alla nödvändiga åtgärder för att få upp vårt finansiella system på fötter igen", hette det i ett skriftligt uttalande från president George W Bushs stab.

Republikanen Wamp sade i en tidigare intervju att han är medveten om att amerikanerna fortfarande är arga över att skattebetalarna får betala för Wall Streets misstag.

De är så in i helsike förbannade, sade han till Fox News i torsdags.

Men man måste göra vad man anser är rätt. I måndags tyckte jag att det rätta var att rösta nej. Och jag tycker att det rätta i morgon är att rösta ja.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela