Tisdag 18 Maj
Stockholm

Påven lovar bättre koll på internet

Påven erkänner att Vatikanen misskött skandalen med en Förintelseförnekande

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Påven Benedictus XVI erkänner att Vatikanen misskött fallet med den Förintelseförnekande biskopen Richard Williamson. Påven skyller bland annat på bristande kunskap om internet.

Påven sände på torsdagen ett historiskt brev till världens samtliga katolska biskopar. Där beklagade han att fallet kring den kontroversielle Williamson har orsakat split inom den katolska kyrkan.

Det är mycket sällan som en påve tvingas ursäkta sig inför kyrkans biskopar.

I det ovanliga och känslomässiga brevet skrev Benedictus att han kände smärta över det "hat och fiendskap" som riktats mot honom sedan Vatikanen hävt sin bannlysning, eller exkommunikation, av Williamson och tre andra biskopar.

Tvivlar på gaskamrar

Bannlysningen av Williamson drogs tillbaka 24 januari, ett par dagar efter det att det svenska tv-programmet Uppdrag granskning sände en intervju där biskopen upprepade sitt tvivel på Förintelsen av judar under andra världskriget. Då påstod Williamson att det inte funnits några gaskamrar och att inte fler än 300 000 judar dog i koncentrationslägren.

Efter massiv kritik från judiska grupper, Tysklands förbundskansler Angela Merkel samt internt ifrågasättande, har påven krävt en offentlig avbön från Williamson. För närvarande har inte Williamson någon kanonisk status inom katolska kyrkan. Han får inte bikta eller gifta folk.

Däremot står hävningen av bannlysningen fast. I brevet till de katolska biskoparna hänvisar påven till hans och Vatikanens bristande internetkunskap.

Bättre koll på internet

"Jag har fått klart för mig, att det skulle ha varit lätt att från internet få fram information som skulle gjort det möjligt att tidigt förutse dessa problem" skriver Benedictus."Jag har lärt mig läxan att den Heliga stolen i framtiden måste ge större uppmärksamhet åt denna nyhetskälla".

Den svenske biskopen Anders Arborelius förklarar att han hälsar brevet med glädje."Det är fint att påven i all ödmjukhet beklagar att beslutet att häva exkommunikationen kom oväntat för biskoparna och att det kom vid en så olycklig tidpunkt", skriver Arborelius i ett uttalande.

Påvens brev publicerades två månader före hans känsliga besök i Israel.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela