Brasiliansk abortbannlysning hävd

Brasilianska biskopar river upp det omstridda beslutet.


Brasilianska biskopar river upp det omstridda beslutet att bannlysa en nioårig flickas mamma och läkare från katolska kyrkan, sedan den våldtagna flickan genomgått en abort. Omständigheterna måste vägas in i beslutet, menar de.

Den brasilianska biskopskonferensen, CNBB, beslöt i torsdags att flickans mamma handlade "under hård press från läkarna" som sade att flickan skulle dö om graviditeten fullföljdes.

Organisationens generalsekreterare Dimas Lara Barbosa sade till journalister att mamman därför inte kan exkommuniceras.

– Vi måste ta hänsyn till omständigheterna.

När det kommer till läkarna var det inte självklart att de heller ska bannlysas, sade han. Enligt Barbosa är det bara läkare som "systematiskt" genomför aborter som ska kastas ut ur katolska kyrkan.

Flickan i den nordöstliga delstaten Pernambuco blev gravid med tvillingar sedan hon våldtagits av sin styvfar. Läkarna bedömde att den späda flickkroppen inte skulle klara av att bära de bägge fostren och beslutade om abort.

Biskopen José Cardoso Sobrinho slog fast i förra veckan att såväl flickans mamma och läkarna skulle bannlysas. Styvfadern fick däremot förlåtelse.

Brasiliens president Lula da Silva riktade skarp kritik mot den katolske biskopens hållning. Biskopen har fått stöd från Vatikanen, men fallet har utlöst en kritikstorm över hela världen. I den svenska riksdagen har utrikesminister Carl Bildt uppmanats ta upp frågan i Vatikanen.

CNBB:s ordförande Geraldo Lyra Rocha sade att kollegan Sobrinho hade misstolkats.

Ärkebiskop Sobrinho har inte exkommunicerat någon. Jag är säker på att han inte var ute efter att skada någon utan bara ville rikta uppmärksamhet mot en viss låt gå-attityd (gentemot aborter), sade han.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Två gripna för mordförsök i Bredäng

En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

1 timme sedan
Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.