Vatikanen försvarar barnvåldtäkt

Fallet upprör Vatikanen och Brasiliens president.


Våldtagen 9-åring fördöms av biskop

Som Nyheter24 skrev om tidigare i veckan så blev en 9-årig flicka gravid med tvillingar efter att ha blivit våldtagen av sin styvpappa.

9-åringen fördes till sjukhus förra veckan med magsmärtor. Det visade sig då att hon var gravid med tvillingar i fjärde månaden. Läkarna bedömde att den späda flickkroppen på blotta 36 kilo inte skulle klara av att bära de bägge fostren och beslutade om abort. Flickans mor gav sitt godkännande och ingreppet genomfördes i onsdags.

Våldtäktsfallet har rört upp starka känslor i Brasilien - både hos dem som är för och dem som är emot aborten. En romersk-katolsk biskop beslöt sig för att bannlysa modern och läkarna i fredags.

– Guds lag står över alla mänskliga lagar. Så när en mänsklig lag... strider mot Guds lag, saknar den mänskliga lagen värde, förklarade biskop José Cardoso Sobrinho.

Styvfadern får kyrkans förlåtelse

9-åringens styvpappa har fått kyrkans förlåtelse och riskerar inte bannlysning.

Kardinal Giovanni Battista Re, chef för den romersk-katolska biskopskongregationen, försvarar i tidningen La Stampa hans beslut och säger att tvillingarna som flickan bar hade rätt att leva.

– Det är ett sorgligt fall men det verkliga problemet är att tvillingarna som avlats var två oskyldiga personer som hade rätt att leva och inte kunde avlägsnas, sade kardinalen.

Re, som också leder påvedömet för Latinamerika tillade att "livet måste alltid värnas, attacken på den brasilianska kyrkan är orättvis".

Med "attacken" syftade han förmodligen på Brasiliens president Luiz Ignacio Lula da Silva som i fredags riktade skarp kritik mot den katolske biskopens hållning och sade att läkarna "gjorde vad de skulle".

I Brasilien råder i princip abortförbud. Undantagen är våldtäktsfall och fall där den havandes liv är i fara.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Åre

1 timme sedan
"Centrala Åre, ung man omhändertagen av polis", skriver polisen på sin hemsida.