Norge grundlurade i flygplansaffär

F35 tre gånger dyrare än Jas Gripen.


När Norge nobbade Jas Gripen, för några månader sedan, blev det ett hårt slag för Sverige och SAAB. Företaget backade 11 procent när det blev klart att norrmännen var bespetsade på det amerikanska stridsplanet F-35.

Den norska regeringen hävdade att det amerikanska stridsplanet är billigare än Jas Gripen. Nu visar det sig att det är långt ifrån sanningen.

Den amerikanska kongressens revisorer larmar nu om att flygplanstillverkningen spränger alla budgetramar. Totalkostnaden för de 2456 plan som tillverkaren Lockheed Martin planerar för har redan sprängt 1000-miljardersvallen.

Omräknat per plan blir den direkta inköpskostnaden mer än 1 miljard svenska kronor per plan och den totala kostnaden med inköp, drift och underhåll blir så hög som 3,8 miljarder kronor.

Jämfört med inköpskostnaden på 1 miljard kronor med svenska Jas Gripen så skulle det amerikanska planet ha en prislapp på minst det dubbla.

Och jämför man livscykelkostnaden på 3,8 miljarder kronor så är det mer än tre gånger så mycket som livscykelkostnaden för Jas Gripen, enligt uppgifter som cirkulerar i Danmark, ett land som väljer mellan F-35 och Jas Gripen, skriver Ny Teknik.

– Mitt intryck är att amerikanerna har givit oss ett pris och att erbjudandet står fast. Men vi blir tvungna att undersöka detta, säger Högerpartiets Jan Petersen till Dagbladet.

Jas Gripen kraschar under en uppvisning.

F-35 visar upp sig.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.

Pålägg återkallas – risk för listeria

Axfood återkallar rostbiff och påläggsskinka då man vid en rutinkontroll upptäckt listeriabakterier i anläggningen där produkterna tillverkas.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.