Vänsterledare i täten i Salvadorval

- 16/03/2009, 06:30 -

Vänsterledaren Mauricio Funes leder presidentvalet i El Salvador.

Vänsterledaren Mauricio Funes från den forna marxistgerillan FMLN:s parti leder söndagens presidentval i El Salvador.

När en tredjedel av rösterna räknats hade Funes fått 51,3 procent av rösterna mot 48,7 procent för Rodrigo Ávila, ledare för det regerande konservativa partiet Arena.

Den forna vänstergerillan FMLN vann parlaments- och lokalvalen i januari. Att välja en kandidat som inte har ett förflutet som rebell har skapat den bästa chansen hittills att vinna över högerpartiet Arena även i presidentvalet.

Den före detta tv-journalisten Funes, som i stället för gerillamundering klär sig i välskräddade kostymer, har lovat att mildra effekterna av den globala ekonomiska krisen genom mitten-vänster reformer för att hjälpa de fattiga, samtidigt som han försöker skapa vänskapliga band till näringslivet och Washington, FMLN:s fiende sedan inbördeskrigets dagar då USA stödde militärjuntan.

Högerns kandidat Ávila var tidigare landets polischef och har tjänstgjort som prickskytt i armén. Han har erkänt att han dödade vänsterrebeller i inbördeskriget.

Arena har argumenterat för att partiet med sin goda relation till näringslivet är bäst skickat att hantera lågkonjunkturen. Men utbredd ilska över arbetslöshet och fattigdom bland unga väljare pekade på förhand mot en annan utgång.

Skrivet av: