EU på plats i Georgien

Sverige skickar 25 observatörer till Georgien.


Chefen för den observatörsgrupp EU ska skicka till Georgien inledde på måndagen sitt uppdrag i huvudstaden Tbilisi.

Den tyske diplomaten Hansjörg Haber, som ska leda de över 200 observatörerna, skulle träffa bland andra premiärminister Lado Gurgenidze i förberedande samtal inför insatsen. Enligt planerna ska den obeväpnade styrkan finnas på plats den 1 oktober. I stort sett alla EU-länder bidrar med personal, inte minst Sverige som skickar 25 observatörer.

Det spända läget underströks av nya skottväxlingar när Hansjörg Haber kom till Georgien i helgen. En polisman dödades vid gränsen till utbrytarregionen Abchazien i söndags, enligt det georgiska inrikesministeriet. På måndagen skadades ytterligare två poliser när en mina exploderade i gränsområdet, meddelade ministeriet. Abchaziska separatister beskylldes för båda incidenterna, men abchazierna nekade.

Observatörsgruppen omfattar bland annat poliser, militärer, människorätts- och juridikexperter. Sverige bidrar med poliser och personal från Räddningsverket.

Ryssland motsätter sig att EU skickar observatörer, med motiveringen att både FN och den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE redan finns på plats. Enligt fredsavtalet ska Ryssland senast den 10 oktober dra tillbaka sina styrkor till ställningarna de hade före förra månadens kortvariga krig.

Skrivet av:

Relaterat
Senaste nytt

Sköldpadda promenerade på E4 i Södertälje

Polisen i Örnsköldsvik rapporterar om våldtäkt

1 timme sedan
"Örnsköldsvik, man anhållen misstänkt för våldtäkt.", skriver polisen på sin hemsida.

Slovakiens Orbán – huvudvärk för EU och Ukraina

1 timme sedan
Mordet på en journalist – som grävde i korruption bland högt uppsatta politiker – ledde till att Robert Fico tvingades avgå. Nu väntas han återigen bli Slovakiens premiärminister – med vallöftet att sluta stödja Ukraina militärt.

Källa: Rwandier gripen i folkmordsfall

1 timme sedan
Frankrike har gripit en tidigare regional prefekt i Rwanda med anledning av folkmordet i landet 1994, uppger en källa för nyhetsbyrån AFP.

"Omöjligt stoppa export till Ryssland"

1 timme sedan
Svensk handel med Rysslands närområde väcker allvarliga misstankar om försök att kringgå sanktionerna. Men exporten är svår att stoppa – om inte hårdare tag sätts in, säger experten Tom Keatinge.

27 migranter räddade från sjunkande båt

2 timmar sedan
Den libanesiska militären räddade på lördagen 27 migranter vars båt höll på att sjunka utanför landets norra kust, uppger man i ett uttalande.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.