Presidenten lämnade över makten

- 17/03/2009, 13:38 -

Madagaskars president Marc Ravalomanana uppges ha lämnat över makten.

Madagaskars president Marc Ravalomanana uppges ha lämnat över makten till militären.

Oppositionsledaren Rajoelina ska ha tagit sig in i det övergivna presidentkansliet i huvudstaden.

Efter veckor av politiskt kaos var Ravalomananas grepp om makten i stort sett obefintligt. På måndagen ställde sig en stor majoritet av armén bakom oppositionsledaren Andry Rajoelina och intog presidentens kansli i hjärtat av huvudstaden.

Diplomater uppger nu enligt AFP att president Marc Ravalomanana har lämnat sin post och överlämnat makten till militären. Källorna ville inte framträda med namn.

Senare bekräftade en av Ravalomananas rådgivare i ett sms till Reuters att presidenten lämnar över makten.

Tidigare under dagen talade oppositionsledaren Rajoelina till en stor folkmassa och uppgav att minst åtta av president Ravalomananas ministrar nu har avgått som en följd av krisen, rapporterar Reuters.

Omkring 10 000 anhängare hyllade Rajoelina som "president" i samband med talet.

Enligt AFP har Rajoelina tagit sig in i det övergivna presidentkansliet i huvudstaden Antananarivo.

Under måndagen sade Rajoelina, en 34-årig före detta diskjockey som fick sparken från posten som huvudstadens borgmästare i februari, i ett tal inför tusentals anhängare att presidenten utan dröjsmål ska gripas. Senare nekade han till att han bett armén inta presidentkansliet.

Rajoelina anser att presidenten styrt landet som ett privat företag och att missnöjet med honom är stort och fattigdomen utbredd.

Skrivet av: