Madagaskars president begärs gripen

Oppositionsledaren beordrade i dag säkerhetsstyrkorna att gripa presidenten.


Madagaskars oppositionsledare uppmanade på måndagen säkerhetsstyrkorna att gripa president Marc Ravalomanana.

Oppositionsledaren Andry Rajoelina sade i ett tal inför tusentals anhängare att presidenten utan dröjsmål ska gripas enligt den order som utfärdats av "justitieministern" i den skuggregering som han satte samman förra månaden.

Före gryningen hördes två-tre explosioner en dryg kilometer från presidentpalatset enligt vittnen.

Fem fordon med maskerade män sågs lämna platsen från vilken projektiler med laddningarna avfyrades, rapporterade den presidentkontrollerade radion.

Afrikanska unionen (AU) samlades på måndagen till krismöte för att diskutera oron på Madagaskar. FN har också sänt Malis förre utrikesminister Tiébilé Dramé till ön för att medla. Han uppmanade rivalerna att bilda en samlingsregering.

– Madagaskar måste vända ryggen åt våldsspiralen. Det enda sättet att nå en lösning är genom dialog och demokrati.

Andry Rajoelina hävdade i lördags att han har kontroll över armén och att han inte längre tar order av presidenten. Denne erbjöd sig dagen därpå att utlysa folkomröstning för att få slut på den politiska krisen, som pågått i flera månader med tilltagande oroligheter och 135 dödsfall. Erbjudandet avfärdades dock av Rajoelina.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Flöjtkråkan och hunden – återförenade vänner

Polisen i Karlstad rapporterar om brand

"Det brinner i ett flerfamiljshus i Skåre", skriver polisen på sin hemsida.

Trump startar strömningstjänst

Ex-presidenten Donald Trumps mediekoncern Trump Media & Technology Group ska lansera en strömningstjänst – samtidigt som bolaget fortsätter att rasa på USA-börsen.

Strejkvarsel på Heathrow

Gränskontrollanter på den stora Londonflygplatsen Heathrow varslar om strejk i slutet av månaden. Mellan den 29 april och 2 maj väntas över 300 medlemmar i fackförbundet PCS lägga ned sitt arbete och lämna passkontrollen.

Polisen i Värnamo rapporterar om bedrägeri

"Bedragare misstänks för bedrägeri", skriver polisen på sin hemsida.

Nasa uppmanas: Leta efter Loch Ness-monstret

USA:s rymdstyrelse Nasa har fått en ovanlig uppmaning. Hjälp oss att hitta sjöodjuret Nessie, vädjar Loch Ness-centret i skotska Drumnadrochit.