Inga pengar bakom frisläppandet

- 18/03/2009, 17:34 -

Inga pengar var inblandade när Roland Larsson släpptes av Farc.

Inga pengar var inblandade när Roland Larsson, den 69-årige svensk som varit den colombianska Farc-gerillans fånge sedan 2007, frigavs i går.

Det meddelar den colombianska underrättelsetjänsten DAS.

Enligt DAS-chefen, Felipe Muoz, släpptes Roland Larsson efter förhandlingar mellan den svenska regeringen och gerillan, som understöddes av den colombianska regeringen.

Även om gerillan krävt fem miljoner dollar i lösen för Larsson ska "inte en enda peso" ha betalats ut, säger Muoz till colombianska dagstidningen El Tiempos nätsida.

Tidningen El Espectador skriver också om en uppgörelse med gerillan "trots" kraven på lösen.

Larsson ska ha varit den siste utlänning som hölls fången av Farc.

Sveriges ambassadör i Colombia Lena Nordström har hälsat på Roland Larsson på det militärsjukhus i Monteria där han vårdas.

– Jag kom hit för att välkomna honom och se hur han mår, säger hon till SR:s P 1 Morgon.

Hon berättar i programmet att Roland Larsson verkar må fysiskt "ganska bra" och är vid gott mod.

– Han skämtade med mig när vi pratade och är överlycklig och lättad. Vi småpratade och jag plockade med mig lite svensk mat ur skafferiet: Hårt bröd, Kalles kaviar och nyponsoppa. Men det han gillade mest var en chokladbit - någon sådan kost har han nog inte fått på väldigt länge, säger Lena Nordström.

Tommy Larsson i Sikfors utanför Piteå fick vid 17-tiden på tisdagen reda på att hans far släppts ur fångenskapen. Polisen ringde och berättade om frigivningen. Tommy Larsson pratade med sin pappa över en sprakig telefonlinje på tisdagskvällen.

– Han nämnde oss syskon. Han skrattade till ett par gånger. Du har varit på en lång resa, sade jag. Ja, ett år och tio månader, sade han.

Den 16 maj 2007 trängde sig beväpnade män in i Roland Larssons hem, 35 mil norr om huvudstaden Bogota. Mannen och hans sambo fördes bort med våld. Kvinnan påträffades vid liv efter några dagar. Enligt sonen var det en fristående gruppering i colombianska gerillan Farc som höll fadern fånge.

I februari i år skickade Roland Larsson en videohälsning till anhöriga i Sverige. Då var han mager och sade att han var sjuk. En läkare som såg filmen misstänkte att mannen fått en stroke.

– Han mår förhållandevis bra. Förhoppningsvis kan vi få hem honom under nästa vecka, säger Tommy Larsson nu.

Sveriges ambassad i Bogota vände sig förra månaden till colombianska senatorn Piedad Cordoba för att få svensken frigiven. Hon har framgångsrikt förhandlat med gerillan i andra kidnappningsfall.

Skrivet av: