Västturister tillbaka i Irak igen

- 19/03/2009, 15:38 -

Irak har tagit emot sina första västturister sedan Saddam Hussein störtades.

Irak har tagit emot sin första västerländska turistgrupp sedan diktatorn Saddam Hussein störtades 2003, meddelade turismdepartementet i Bagdad i dag.

De åtta premiärturisterna - fem britter, två amerikaner och en kanadensare - anlände den 8 mars och har rest runt till flera av landets historiska sevärdheter.

Resan är arrangerad av en brittisk äventyrsresebyrå, berättar departementets talesman Abd al-Zahra al-Telagani. Han vill dock inte yppa dess namn.

– Vi hoppas att dessa turister ska ta med sig en positiv bild hem till sina landsmän och berätta att läget i Irak är gott, säger han.

Gruppen har hittills besökt bland annat staden Babylon, platsen för antikens berömda hängande trädgårdar, medeltidsslottet i Arbil i kurdiska Irak och den gamla assyriska staden Nineve. Turisterna har också hunnit se al-Askari-moskén i Samarra, en av shia-islams heligaste platser. Bombattentatet mot den moskén 2006 utlöste oroligheter som var nära att utmynna i ett irakiskt inbördeskrig.

I helgen avslutas rundresan med ett besök på Iraks nationalmuseum, som åter öppnade i februari för första gången sedan det plundrades i efterdyningarna av den USA-ledda invasionen 2003.

Skrivet av: