Lördag 8 Maj
Stockholm

EU kritiskt mot Madagaskars statskupp

Rajoelinas övertagande är en statskupp menar EU:s ordförandeland.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

EU betraktar Andry Rajoelinas militärstödda maktövertagande i Madagaskar som en statskupp.

– Detta var en statskupp, det var inte ett demokratiskt val, sade den tjeckiske utrikesministern Karel Schwarzenberg efter torsdagens toppmöte i Bryssel.

Tjeckien innehar för närvarande ordförandeskapet i EU.

Även organisationen SADC (Södra Afrikas utvecklingsorganisation,) med 15 afrikanska länder bland sina medlemmar, förklarade på torsdagen att organisationen inte kommer att erkänna Andry Rajoelina som medlemslandet Madagaskars president.

– Anledningen är att Rajoelina tog makten med hjälp av militären och att hans tillträde strider mot landets grundlag, uppger SADC i ett uttalande.

"Vi fördömer i starkast möjliga ordalag omständigheterna som ledde till att Madagaskars demokratiskt valde president avsattes" lyder uttalandet som skrevs vid ett möte där bland annat Mocambique, Sydafrika och Angola representerades.

SADC uppmanar också både Afrikanska unionen (AU) och hela det internationella samfundet att inte heller erkänna Rajoelina som landets president. USA har uttalat sig emot maktskiftet som sägs vara "en odemokratisk överföring av makten".

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela