EU kritiskt mot Madagaskars statskupp

Rajoelinas övertagande är en statskupp menar EU:s ordförandeland.


EU betraktar Andry Rajoelinas militärstödda maktövertagande i Madagaskar som en statskupp.

– Detta var en statskupp, det var inte ett demokratiskt val, sade den tjeckiske utrikesministern Karel Schwarzenberg efter torsdagens toppmöte i Bryssel.

Tjeckien innehar för närvarande ordförandeskapet i EU.

Även organisationen SADC (Södra Afrikas utvecklingsorganisation,) med 15 afrikanska länder bland sina medlemmar, förklarade på torsdagen att organisationen inte kommer att erkänna Andry Rajoelina som medlemslandet Madagaskars president.

– Anledningen är att Rajoelina tog makten med hjälp av militären och att hans tillträde strider mot landets grundlag, uppger SADC i ett uttalande.

"Vi fördömer i starkast möjliga ordalag omständigheterna som ledde till att Madagaskars demokratiskt valde president avsattes" lyder uttalandet som skrevs vid ett möte där bland annat Mocambique, Sydafrika och Angola representerades.

SADC uppmanar också både Afrikanska unionen (AU) och hela det internationella samfundet att inte heller erkänna Rajoelina som landets president. USA har uttalat sig emot maktskiftet som sägs vara "en odemokratisk överföring av makten".

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då kan bitcoinutbudet halveras

Teknikbolagen sänkte Wall Street

Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

1 timme sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

1 timme sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

1 timme sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

2 timmar sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.