Obama planerar afghanskt krigsslut

Ekonomisk utveckling och ny taktik krävs för krigsslut i Afghanistan.


Enbart militära insatser räcker inte för att få slut på kriget i Afghanistan, enligt den amerikanske presidenten Barack Obama.

En strategi för tillbakadragande kan bli en del av en ny omfattande Afghanistanpolitik.

I tv-bolaget CBS:s 60 Minutes gav Obama i grova drag en förhandsbeskrivning av sin regerings genomgång av strategin för Afghanistan, grundad på rekommendationer från rådgivare och diskussioner med allierade.

Han klargjorde att hans nya taktik kräver mer tonvikt på ekonomisk utveckling i Afghanistan, diplomatiska diskussioner med Pakistan och bättre samordning med internationella kompanjoner än under George W Bushs era.

– Vad vi inte kan göra är att tro att bara en militär taktik i Afghanistan kan lösa våra problem, sade Obama. Så vad vi letar efter är en allsidig strategi. Och det måste vara en strategi för tillbakadragande. Där måste finnas en känsla av att detta inte är ett evigt tillstånd.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

2 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.