Minst 50 dog i strider i Afghanistan

- 20/03/2009, 18:54 -

Tio afghanska poliser dödades i dag.

Tio afghanska poliser dödades på fredagen i det svenska ansvarsområdet i norra Afghanistan. På annat håll dödades också minst 30 rebeller i strider med afghanska armén och USA-ledda styrkor.

De nio polismännen och deras befäl hamnade i en våldsam eldstrid med motståndsgrupper i distriktet Koshtipa i provinsen Jowzjan, som är en av de provinser de svenska fredsbevarande trupperna har ansvar för.

Området ligger nära gränsen mot Turkmenistan, långt från södra Afghanistan där striderna rasar som värst. AFP beskriver därför platsen som en ovanlig plats för våldsamma strider. Det är inte känt om några talibaner dog i striden.

Helmand-oro

Under dagen dödades också 30 motståndsmän i en separat händelse i Gereshkdistriket i den södra Helmandprovinsen som är ett av talibanernas starkaste fästen och där mycket av landets opium odlas. Enligt al-Jazira bröt striderna ut när afghanska soldater som letade efter vägbomber överfölls av talibaner beväpnade med automatvapen och granatkastare. När amerikanska styrkor anlände kunde talibanerna slås tillbaka. Striderna sades vara de hårdaste hittills i år i Afghanistan där våldsspiralen stegrat och militanta talibaner och al-Qaidakrigare har intensifierat attackerna mot den afghanska armén och de utländska styrkorna.

Parlamentsdöd

Attacken i Helmand skedde dagen efter att parlamentsledamoten Dad Mohammad Khan och tre av hans livvakter dödades vid ett bombdåd i Gereshk. Talibanerna tog på sig ansvaret för dådet. Vid ytterligare en sammandrabbning på fredagen dödades sju rebeller som var i färd att attackera guvernörens hem i Farah-provinsen. USA:s president Barack Obama har tidigare meddelat att ytterligare 17 000 soldater ska sändas som förstärkning till Afghanistan, där det redan finns 75 000 amerikanska och USA-allierade soldater.

Skrivet av: