Obama: "Iran kan inta sin rättmätiga plats"

- 20/03/2009, 08:27 -

Obama säger att Washington vill knyta "konstruktiva band" med Iran och att Teheran kan inta "sin rättmätiga plats" i världen.

Den amerikanske presidenten Barack Obama sträcker under fredagen ut en hand till Iran. I en överraskande videoinspelning talar han direkt till den iranska ledningen. Filmen lades upp tidigt på fredagen som inleder det iranska nyåret, nowruz.

Obama säger att Washington vill knyta "konstruktiva band" med Iran och att Teheran kan inta "sin rättmätiga plats" i världen om landet avstår från terror och anammar freden.

– Vi har nu beslutat oss för en diplomati som inriktar sig på hela räckan ämnen som ligger framför oss och på att knyta konstruktiva band mellan USA, Iran och det internationella samfundet. I nästan tre decennier har relationerna mellan våra länder varit spända. Men denna helg påminns vi om den mänsklighet som binder oss samman, säger Obama i videotalet.

De två länderna har inte haft diplomatiska förbindelser sedan 1980.

Obama kallar det iranska nyåret för "en tid för en ny början" och han vill tala "i klartext till Irans ledare" om behovet av en ny era med "engagemang som är ärligt och grundat på ömsesidigt respekt".

– USA vill att republiken Iran ska inta sin rättmätiga plats i nationsgemenskapen, sade han.

– Ni har den rätten - men med den kommer äkta ansvar, och den platsen kan inte intas genom terror och vapen, utan snarare genom fredliga handlingar som visar det iranska folkets och civilisationens sanna storhet. Och måttet på den storheten är inte kapaciteten att förstöra, utan er kända förmåga att bygga upp och skapa.

En rådgivare till Irans president Mahmoud Ahmadinejad välkomnar Obamas diplomatiska initiativ.

– Vi välkomnar presidentens önskan om att glömma våra tidigare olikheter, säger rådgivaren Ali Akbar Javanfekr till AFP.

– Men den amerikanska administrationen måste erkänna sina tidigare misstag och reparera dem om det ska vara möjligt.

Vita huset sade att videobandet med text på persiska hade skickats till nyhetskanaler i regionen och skulle visas klockan åtta iransk tid.

Skrivet av: