Georgiska oppositionen gripen efter "vapenköp"

Georgisk polis grep i dag omkring tio personer som anklagades för att ha köpt eller försökt köpa automatvapen.


Georgisk polis grep på måndagen omkring tio personer som anklagades för att ha köpt eller försökt köpa automatvapen. De flesta av de gripna är medlemmar i ett ledande oppositionsparti.

Talespersoner för partiet Demokratiska rörelsen-Förenade Georgien beskrev gripandena som politiskt motiverade och som ett försök av myndigheterna att kväsa oppositionen.

En talesman för inrikesdepartementet avvisade påståendena om att tillslagen skulle vara riktade mot något parti eller mot planerade demonstrationer mot regeringen.

Vi tänker inte inskränka demonstrationsrätten. Vad vi tänker göra är att se till att ingen blir skjuten och att vi inte drabbas av våld i stor skala, sade talesmannen.

Demokratiska rörelsen-Förenade Georgien leds av parlamentets förra talman Nino Burjanadze, som bröt med president Micheil Saakasjvili för ett år sedan efter att ha anklagat honom för bristande respekt för demokratin.

Hennes parti och flera andra planerar en serie demonstrationer från och med den 9 april för att kräva Saakasjvilis avgång. Oppositionen ger presidenten skulden för Georgiens förödande nederlag i det korta kriget mot Ryssland i augusti förra året.

Burjanadzes parti sade i ett uttalande på måndagen att den georgiska regeringen bekämpar sina motståndare med "olagliga och bedrövliga metoder". Partiet anklagade "polisregimen" för att ha inlett en "fullskalig attack" mot Demokratiska rörelsen-Förenade Georgien.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!