Vulkan i Alaska vaknar till liv

Vulkanen Redoubt i Alaska har fått utbrott för första gången på 20 år.


För första gången på 20 år har Alaskavulkanen Redoubt fått ett utbrott. Fler utbrott väntas med risk för störningar i flygtrafiken och problem för samhällen i närheten.

Det första utbrottet inträffade i söndags lokal tid (natten till måndagen svensk tid) och följdes av ytterligare fyra mindre utbrott, uppger Alaskas vulkanobservatorium. Askpelare skickades runt 15 kilometer upp i luften.

Flygplatserna i området stängdes inte, men delstatens största flygfraktbolag, Alaska Air Group, ställde in 10 flygningar från och till Anchorage. En oljeterminal nära vulkanen stängdes tillfälligt.

Den drygt 3 000 meter höga vulkanen ligger i ett glest befolkat område 17 mil sydväst om den amerikanska delstatens största stad Anchorage. Den har i ett par månaders tid visat tecken på vulkanisk aktivitet.

Askan från utbrotten har drivit norrut och har ännu inte berört Anchorage och dess 260 000 invånare.

USA:s inrikesminister Ken Salazar sade på måndagen att experterna tror att vulkanen ska följa samma mönster som vid utbrottet 1989, och att aktiviteten kan fortgå i veckor eller månader.

Redoubt vaknade senast till liv i december 1989 med en serie av utbrott under nästan fem månader. Askpelare från vulkanen fick nästan ett passagerarplan att störta.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Nästa artikel
Nu vaknar vulkanen