Tsunami på Tonga

"Ingen tog varningen på allvar."


En tsunami har drabbat Stilla Havsöarna Samoa, Tonga och Fiji efter torsdagens kraftiga jordbävning.

Skalvet inträffade 20 mil söder om Tonga tidigt på fredagen lokal tid. USA:s geologiska institut USGS uppmätte skalvets magnitud till 7,9 och Centret för tsunamivarningar i Stilla Havet utfärdade en varning, som togs tillbaka 1,5 timme senare.

Själva jordbävningen ledde inte till några rapporterade skador på Tongaöarna och enligt Sky News borde tsunamivågen inte heller leda till någon större förstörelse på vare sig Tonga eller de närliggande öarna.

Enligt en talesman för polisen på Tongaöarna togs dock tsunamivarningen inte på allvar av invånarna.

– Folk är ute på gatorna och skrattar åt varningen, sa talespersonen till nyhetsbyrån AP.

Det var på onsdagen som Tongaöarna drabbades av ett vulkanutbrott under vattnet som sannolikt utlöste jordbävningen och den påföljande tsunamin.

USGS kunde efter jordbävningen notera en förhöjning av vattenståndet längs vissa delar av Hawaiis kuster. Man registrerade också starka strömmar som varade under flera timmar. Risken att Hawaii ska drabbas av värre effekter av jordbävningen bedömdes dock som liten av USGS, rapporterar BBC.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nedåt för börsen inför påskhelgen

Våldsam kvinna efterlyst – rymde från rättspsyk

Polisen har efterlyst en kvinna i 40-årsåldern som rymde från rättspsyk i Falköping för en månad sedan, rapporterar P4 Skaraborg. Kvinnan bedöms vara våldsam.

Bensinpriset höjs inför påskhelgen

Ledande drivmedelskedjor höjer bensinpriset inför påskhelgen, som traditionellt präglas av många bilar ute på vägarna.

Israelisk militär: Över 200 dödade vid sjukhus

Strider och bombardemang fortsätter vid sjukhus i Gaza. Den israeliska militären hävdar att över 200 beväpnade personer har dödats vid al-Shifasjukhuset i Gaza stad.

Anhöriga släppta efter mordet i Mark

De två anhöriga till den mordmisstänkta 17-åringen, som tidigare häktats misstänkta för grovt skyddande av brottsling, har nu släppts. Misstankarna kvarstår dock, rapporterar P4 Sjuhärad.

Polisens skarpa uppmaning till dig i påsk – det ska du tänka på

Påsken 2024 har anlänt vilket har fått polisen att gå ut med både varningar och starka uppmaningar till alla de som reser bort under påskhelgen. Du bör nämligen ta höjd för allt från hur du förebygger inbrott till hur du ska tänka om du går på fjällvandring.