Vodkan blir dyrare

Finland höjer alkoholskatten.


Alkoholskatten i Finland höjs med tio procent från och med oktober i år. Beslutet fattades av regeringen som förhandlade om de statliga budgetramarna under tisdagen.

Ismo Tuominen, regeringsråd på social- och hälsovårdsdepartementet, sade i måndags att den höjda skatten reparerar skadorna som orsakats av skattesänkningen för några år sedan.

–Det spelar ingen roll om man främst vill samla in pengar åt staten eller förbättra folkhälsan. Bägge tjänar på det, menar han.

Finländarnas alkoholkonsumtion steg med tio procent efter det att alkoholskatten sänktes 2004. Sedan dess har skatten höjts vid två tillfällen, senast vid årsskiftet. Tuominen menar dock att en rejäl korrigeringsmanöver saknats och kallar sänkningen för ett "hemskt misstag" som i historieskrivningen kommer att beskrivas som "2000-talets största socialpolitiska katastrof".

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Nästa artikel
Slutsupet i Lund
Senaste nytt

Bättre vinst men Postnord tappar volymer

Stina Nilsson byter sport – lägger av med skidskyttet

Stina Nilsson lämnade en framgångsrik längdkarriär för att satsa på skidskytte. Nu byter hon sport igen.

Så många svenskar saknar en nära vän

Omkring 700 000 personer i Sverige har ingen att prata med om personliga saker. Och det är fler män än kvinnor som uppger att de inte har en nära vän.

“Nu har jag hittat mitt gäng”

När Marie Baier flyttade tillbaka till Göteborg efter 20 år för att börja drömjobbet hade hon inga vänner. Det visade sig vara tufft att hitta nya men genom envishet och en aktivitetssajt har hon fått flera nära vänner.

Polisen i Lindesberg rapporterar om rattfylleri

"Misstänkt påverkad lastbilschaufför stoppad på Rv 50, norr om Lindesberg", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om brand, Stockholm

"Polis och räddningstjänst kallas till Linnègatan på Östermalm med anledning av brand i en lastbil.", skriver polisen på sin hemsida.