Affärsman begärs häktad

En svensk affärsman som kan kopplas till Stein Bagger kommer att begäras häktad.


Dansk polis kommer på tisdag i nästa vecka begära en svensk affärsman, som haft samröre med storsvindlaren Stein Bagger, häktad.

Mannen som tidigare dömts till bokföringsbrott i Sverige har inte hörsammat kallelser till polisförhör i Danmark. Han misstänks för medverkan i Baggers bedrägerier.

Om svensken häktas i sin frånvaro, kan danska myndigheter utfärda en internationell efterlysning och begära affärsmannen utlämnad till Danmark.

Dömd för skattebrott

Sedan Baggers bolag IT-Factory gick omkull och de omfattande bedrägerierna avslöjades, har den misstänkte svensken hållit sig borta från Danmark just för risken att han genast skulle gripas av dansk polis om han dök upp. Han har därför ännu inte heller kunnat höras av dansk polis. Men polisen för en dialog med affärsmannens danske advokat.

I Sverige har affärsmannen nyligen dömts till tio månaders fängelse för omfattande moms- och skattebrott som på åtskilliga sätt liknar de brott som Stein Bagger anklagas för under sin tid som direktör i IT-Factory.

Även en person i Norge misstänks för medhjälp i bedrägerierna. I den pågående rättegången mot Bagger i Lyngby Byret framkom på fredagen att Bagger erkänt sig skyldig till bedrägerier värda motsvarande drygt 1,2 miljarder svenska kronor.

Tidigare har han visserligen medgivit bedrägeri och urkundsförfalskning, men har sagt att det inte handlat om stora summor.

Grovt våld

Enligt åklagaren handlar svindlerierna om ungefär en miljard danska kronor - närmare 1,5 miljarder svenska kronor. Bland banker som tvingats erkänna förluster finns SEB som sägs ha förlorat cirka 70 miljoner svenska kronor.

På fredagen framkom också att 41-årige norskfödde Bagger numera också är misstänkt för grovt våld mot en tidigare kompanjon under en vistelse på Nordsjälland. Det handlar om ett "överfall av särskilt grov, farlig och brutal karaktär" som enbart det kan ge upp till sex års fängelse.

Allan Westergaard överfölls bara några få dagar innan Bagger, i början av december i fjol, reste till Dubai, varifrån han sedan flydde till USA sedan bedrägerierna kring företaget IT-Factory uppdagats. Domstolen i Lyngby beslöt att förlänga häktningen av Bagger till slutet av april.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mötte knivman med stolpe – kan få medborgarskap

Svenska EU-politiker vägrar redovisa kvitton

Utöver en miljonlön får svenska EU-parlamentariker 700 000 kronor per år i "kontorsersättning". Men S, M, KD och SD vägrar redovisa hur pengarna har använts.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Stockholm

"En förare av en personbil har blivit påkörd av en lastbilschaufför på Essingeleden. Lastbilen avvek därefter från platsen.", skriver polisen på sin hemsida.

Börsen i Köpenhamn i lågor – spira kollapsar

Spiran på den historiska byggnaden Börsen i Köpenhamn har kollapsat i samband med den pågående branden. Kraftiga flammor ses slå ut från byggnadens tak.

Byggföretaget får ny vd

Byggföretaget JM får en ny vd och koncernchef. Nuvarande vd Johan Skoglund kommer att gå i pension till sommaren och efterträds av Mikael Åslund, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Satellitbilder: Tredjedel av Gazas åkrar borta

Över en tredjedel av Gazas jordbruksmark har förstörts i kriget, enligt bilder tagna av FN:s satellitanalysorgan Unosat. Kostnaden för förödelsen i Gaza är hisnande.