Berlusconi leder nytt parti

Silvio Berlusconi öppnade kongressen för det nybildade partiet Frihetens folk.


– Leve italienarnas parti, leve frihetens folk, leve Italien, sade Italiens premiärminister Silvio Berlusconi när han på fredagen öppnade den första kongressen i det nybildade partiet Frihetens folk, Popolo della Libert (PDL).

Berlusconis konservativa parti Forza Italia (Heja Italien) har gått samman med högerpartiet Nationella alliansen (AN) - arvtagare till den italienska fasciströrelsen - som formellt har upplösts för att kunna uppgå i den nya organisationen. De två har varit de största partierna i landets regeringskoalition och de har redan tidigare framträtt tillsammans under parollen om frihetens folk.

Före detta AN-ledaren Gianfranco Fini, talman i parlamentets underhus, betraktas som kronprins om 72-årige Silvio Berlusconi skulle dra sig tillbaka.

Det borgerliga blocket har stöd hos 42 procent av väljarna, enligt en opinionsmätning som publicerades i torsdags av Euromedia Research Institute.

– Vi borde ha 51 procent och vi vet hur vi ska nå dit, sade en kaxig Berlusconi till kongressledamöterna.

Enligt massmedier på plats under den första PDL-kongressen, som ska pågå i tre dagar, hade man under öppningskvällen gått in för att skapa stämning som vid en rockkonsert.

Kritikerna anser att PDL i grunden bara handlar om Berlusconi och att han genom sammanslagningen har lagt sig som en våt filt över den italienska borgerligheten, samtidigt som den extrema högerns inflytande stärks.

Kongressen samlar 3 500 tidigare medlemmar i Forza Italia, 1 800 ur Nationella alliansen och 700 från mindre grupperingar.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!