Agenträttegång bröt mot sekretess

Italiens högsta domstol har beslutat att åklagaren brutit mot sekretesslagen.


Italiens högsta domstol beslutade på onsdagen att åklagarmyndigheten bröt mot landets sekretesslag under beredningen av det fall där 26 amerikanska och sju italienska agenter misstänks ha kidnappat en terrormisstänkt man.

Mannen tillfångatogs på en gata i Milano 2003 och fördes till Egypten där han hävdar att han utsattes för tortyr och hölls fången i flera år utan rättegång. Enligt åtalet utförde ett CIA-team kidnappningen med stöd av italienska agenter.

Rättegången mot agenterna har gjort många politiker nervösa och Silvio Berlusconi har öppet kritiserat rättegången eftersom han hävdar att viktiga statshemligheter riskerar att bli offentliga om rättsprocessen fortsätter.

Därför har staten tagit ärendet till högsta domstolen och det är denna instans som nu gett stöd för statens version, det finns risker för sekretessen. Det är dock inte klart hur utlåtandet påverkar rättegången mot männen.

Mycket av åtalet bygger på det material som utlåtandet menar bör hållas hemligt och kritiker varnar för att domen kan leda till att de åtalade går fria.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!