Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Finanskrisprotest i London

- 28/03/2009, 20:38 -

35'000 laddade inför toppmöte.

Alla laddar upp inför industriländernas toppmöte om den ekonomiska krisen. För "protestsamhället" - fackföreningar, miljögrupper och biståndsorganisationer - har startskottet i London redan gått, med en stor demonstration.

Ledare från länderna som samarbetar inom G20 samlas på torsdag för att diskutera åtgärder mot krisen - inte minst hur de ska samordna sina insatser för att inte skapa mer oro.

En hel rad demonstrationer är aviserade dessförinnan, och den som antas bli störst hade sammankallats till på lördagen, med uppslutning av omkring 150 organisationer. Arrangörerna hade hoppats på flera hundratusen deltagare i marschen till Hyde Park genom centrum under parollen "Put people first" (ungefär Sätt människan främst), men polisen beräknade enligt BBC antalet till uppemot 35 000.

Bara i Storbritannien går nu två miljoner utan jobb, huspriserna har fallit med elva procent på ett år och raset för industriproduktionen är det största sedan 1981. Londonprotesten genomfördes dock i solsken och etermediebolaget BBC rapporterade om karnevalsstämning - långt ifrån de kravaller som befarats.

Även i Berlin och Frankfurt i Tyskland och i Frankrikes huvudstad Paris hölls demonstrationer.

Bara i Storbritannien går nu två miljoner utan jobb, huspriserna har fallit med elva procent på ett år och raset för industriproduktionen är det största sedan 1981. Londonprotesten genomfördes dock i solsken och BBC rapporterade om karnevalsstämning - långt ifrån de kravaller som befarats.

Skrivet av: