Tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem är kritisk.
Tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem är kritisk. - Foto: Scanpix

Här skjuter polisen ihjäl hunden – framför ögonen på hans husse

Först griper polisen mannen under oklara omständigheter – sedan skjuter de ihjäl hans hund med flera skott. Nu har det obehagliga klippet fått enorm spridning på nätet och polisen får hård kritik.
– Det ser väldigt amatörmässigt ut, säger Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare, till Nyheter24 efter att ha fått se klippet.


"Jag skrek nej!"

Leon Rosby är starkt kritisk mot polisen som sköt ihjäl hans hund Max. Rosby menar att polisen sköt honom fyra gånger trots att hunden avlägsnade sig efter ett skott.

– Om du ser var blodet går ser man att han försökte komma bort. Han försökte inte gå mot poliserna, säger han.

KALIFORNIEN. Ett extremt obehagligt videoklipp på en polis som skjuter ihjäl en hund har fått enorm uppmärksamhet i USA.

Klippet visar hur Leon Rosby filmar poliser utanför ett hus i Kalifornien när de plötsligt börjar gå mot hans håll. Rosby väljer då att stänga in sin hund Max i bilen och går sedan mot poliserna för att handfängslas.

Har lett till stod debatt

Men hunden, som ser ut att vilja försvara sin husse, hoppar ut genom fönstret och gör utfall mot poliserna. Då öppnar en av poliserna eld och skjuter ihjäl hunden med flera skott framför en förkrossad Rosby.

Polisens agerande har lett till en infekterad debatt i landet. Många hävdar att polisen var tvungen att skjuta medan andra menar att de borde kunnat hantera situationen på andra sätt.

"Man får inte låta sig provoceras"

Den tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem är en av dem som sett klippet. Han är kritisk till att polisen ingrep från första början.

– Den största frågan är varför polisingripandet gjordes. Det ser ut som att mannen retar dem på något sätt och det gör det hela mer anmärkningsvärt, som polis får man inte låta sig provoceras, säger Alhem till Nyheter24.

Alhem förklarar att det alltid är svårt att uttala sig om videoklipp eftersom man inte vet hela bakgrunden.

– Men det ser väldigt amatörmässigt och grymt ut att bete sig så som polisman, säger Alhem till Nyheter24.

Hur tycker du att poliserna borde ha agerat?

– Det finns en angreppssituation och hunden beter sig aggressivt. Polismännen kan ha visst fog att agera och ska ha rika möjligheter att göra det mot en aggressiv hund. Men jag kan tycka att de borde ha kunnat använda till exempel pepparsprej. Man ska i det allra längsta undvika att skjuta på allmän plats. 

Här kan du videoklippet – OBS! Varning för extremt starka bilder:


Här kan du se Rosby berätta om sin hund:

/
/
Man
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!