Finanskris kan bli biståndskris

Det ser mörkt ut inför 2010.


Bistånd från de rika länderna i OECD steg till rekordnivåer förra året. Men den globala ekonomiska krisen gör att det ser mörkt ut inför 2010, samtidigt som det kommer larm om att världens slumområden kan komma att växa explosionsartat.

Sverige och de andra 21 medlemsländerna gav 2008 totalt motsvarande 119,8 miljarder USA-dollar i utvecklingsbistånd, meddelade Parisbaserade OECD på måndagen. Det var en ökning med drygt tio procent från 2007.

Men enligt en kartläggning av nuvarande planer som OECD gjort kommer de rika länderna under de närmaste åren ändå inte att leva upp till sina löften. Exempelvis lovade G8-mötet i Skottland 2005 en fördubbling av biståndet till 2010.

På måndagen larmade också FN:s boendeprogram Habitat om att antalet sluminvånare i världen riskerar att trefaldigas till tre miljarder år 2050 om problemet inte bekämpas. Habitat håller en stor konferens i ämnet i Kenya denna vecka.

Den nuvarande globala finanskrisen och kreditbristen bara förvärrar läget. Det finns en risk att våra ansträngningar. . . att ta itu med boendekrisen minskar, sade FN-chefen Ban Ki-Moon i ett tal som lästes upp å hans vägnar i Nairobi.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

1 timme sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

2 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

2 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

2 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

2 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.