Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Finanskris kan bli biståndskris

- 30/03/2009, 21:48 -

Det ser mörkt ut inför 2010.

Bistånd från de rika länderna i OECD steg till rekordnivåer förra året. Men den globala ekonomiska krisen gör att det ser mörkt ut inför 2010, samtidigt som det kommer larm om att världens slumområden kan komma att växa explosionsartat.

Sverige och de andra 21 medlemsländerna gav 2008 totalt motsvarande 119,8 miljarder USA-dollar i utvecklingsbistånd, meddelade Parisbaserade OECD på måndagen. Det var en ökning med drygt tio procent från 2007.

Men enligt en kartläggning av nuvarande planer som OECD gjort kommer de rika länderna under de närmaste åren ändå inte att leva upp till sina löften. Exempelvis lovade G8-mötet i Skottland 2005 en fördubbling av biståndet till 2010.

På måndagen larmade också FN:s boendeprogram Habitat om att antalet sluminvånare i världen riskerar att trefaldigas till tre miljarder år 2050 om problemet inte bekämpas. Habitat håller en stor konferens i ämnet i Kenya denna vecka.

Den nuvarande globala finanskrisen och kreditbristen bara förvärrar läget. Det finns en risk att våra ansträngningar. . . att ta itu med boendekrisen minskar, sade FN-chefen Ban Ki-Moon i ett tal som lästes upp å hans vägnar i Nairobi.

Skrivet av: