Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ungern får ekonomiexpert som ny ledare

Nyheter | 14/04/2009 18:52

Regerings enda uppgift: att lotsa landet ut ur dess djupa ekonomiska kris.

Helt enligt planerna valdes den 41-årige ekonomiministern Gordon Bajnai på tisdagen till ny premiärminister i Ungern.

Bajnai efterträder Ferenc Gyurcsany som avgick i förra månaden.

Valet av ny premiärminister skedde genom en så kallad konstruktiv misstroendeomröstning, som föreslagits av Gyurcsanys socialistparti.

Den utföll så att 204 ledamöter röstade för att avsätta Gyurcsany och ersätta honom med Bajnai. Ingen röstade mot förslaget och bara åtta ledamöter från ett litet konservativt parti avstod från att rösta.

Samtliga ledamöter från Socialistpartiet och dess förra regeringspartner Liberalerna röstade för motionen. Oppositionspartiet Fidesz deltog inte alls.

Genom den "konstruktiva misstroendeomröstningen" kunde socialister och liberaler rösta bort Gyurcsany och rösta fram en ny regeringschef utan att behöva utlysa nyval.

Inget av partierna vill ha något val just nu, eftersom de ligger illa till i opinionsmätningarna.

Bajnai sade själv efter tillträdet att det är mycket bättre för Ungern med en regering som genast kan ta sig an landets djupa ekonomiska kris. Några politiska ambitioner har inte den nya regeringen enligt Bajnai, bara ambitioner att lösa krisen.

Sju nya ministrar tar plats i regeringen, som redan denna vecka ska diskutera de "smärtsamma" åtstramningar som Bajnai varnat för.

Exakt vad ungerska folket har att vänta sig kommer att klarna under veckans lopp.

Skrivet av: