Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ryssland stoppar gas till Ukraina

- 01/01/2009, 15:23 -

President Medvedev vägrar att återuppta förhandlingarna, utan att stänga av gastillförseln.

De frostiga relationerna mellan Ryssland och Ukraina tinar inte upp. I dag tänker Ryssland, som planerat, att stoppa gasleveranserna till Ukraina. Detta efter att grannländerna misslyckats i att enas om ett nytt kontrakt för 2009.

Gaskontraktet löpte ut under torsdagsmorgonen. Rysslands president Dmitrij Medvedev och det ryska statliga gasmonopolet Gazprom har vägrat att gå med på fortsatta förhandlingar, utan stopp i leveranserna, vilket Ukrainas president Viktor Jusjtjenko och premiärminister Julia Tymosjenko krävt.

Regeringarna är oense om nya priser och gamla skulder.

– Vi har intrycket av att politiska krafter i Ukraina vill ha en gaskonflikt mellan de båda länderna, sa Gazproms chef Alexej Miller, enligt TT.

Enligt uppgift från en pumpstation nära den rysk-ukrainska gränsen har Gazproms huvudkontor i Moskva gett order om avstängning, samt att volymerna på gasen som förs över till Ukraina är fyra gånger lägre än normala.

Skrivet av: