Måndag 21 Jun
Stockholm

Fler nyårsbrända bilar i Frankrike

Minst 445 bilar brändes upp i Frankrike på nyårsaftonen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det är 20 procent fler än ett år tidigare - men antalet sammandrabbningar med polis var relativt få, rapporterade landets inrikesdepartement och polismyndighet på torsdagen.

Bilbränningar är vanliga i Frankrike, men att räkna samman antalet utbrända bilvrak på nyårsnatten har blivit något av en tradition sedan 2005. Det året skakades många av landets fattiga förorter av våldsamma kravaller där brinnande bilar blev något av symboler för protesterna.

Oroligheterna i Grekland nyligen hade väckt farhågor för att missnöjet i de nedslitna franska förorterna åter skulle flamma upp vid nyåret, och 35 000 poliser - 7 000 fler än i fjol - hade kommenderats ut. Beredskapen var också höjd sedan fem dynamitgubbar påträffats i ett varuhus i Paris strax före jul. En ännu inte identifierad grupp sade sig ha lagt ut sprängmedlen och yrkade på att franska styrkor ska lämna Afghanistan.

Enligt inrikesdepartementet greps under årets nyårskväll 288 personer jämfört med 259 förra nyåret.

Inrikesminister Michle Alliot-Marie begav sig sent på nyårskvällen ut till den nordliga Parisförorten Saint-Denis, där kriminaliteten är hög, för att granska säkerhetsförberedelserna. Hon förklarade att just nyåret "är den kväll då de flesta olyckorna och andra incidenter inträffar".

– Jag vill att fransmän överallt ska kunna fira med sina vänner så att denna kväll inte bara förknippas med våld och förfall, sade hon enligt AFP.

På paradgatan Champs-Élysées i Paris firade omkring 550 000 människor in det nya året, rapporterade polisen. Förra nyåret deltog omkring 700 000 personer.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela