Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Irakier i Sverige oroas över islamisternas framfart i hemlandet

Strider mellan islamister och regeringsstyrkor i hemlandet – då är de oroliga för sina släktingar.
1 av 5

Strider mellan islamister och regeringsstyrkor i hemlandet – då är de oroliga för sina släktingar.

Privat / Montage

Niran Atasa.
2 av 5

Niran Atasa.

Privat

Samir Alkaem.
3 av 5

Samir Alkaem.

Privat

Yousef Karim.
4 av 5

Yousef Karim.

Privat

Tamara Walids.
5 av 5

Tamara Walids.

Privat

Nyheter | 16/06/2014 19:36

I Irak håller islamistiska grupper på att ta över delar av landet. Nu oroas irakier i Sverige över utvecklingen – och sina släktingar som är kvar i hemlandet.

Irakier i Sverige är jätteoroliga för sina släktingar i hemlandet. Utvecklingen är allt värre och irakiska styrkor har återtagit kontrollen över flera områden från Islamiska staten Irak och Syrien, Isis (Daash), som tidigare styrde över Almosel och Arbil. 

De kom nära Tikrit som ligger bara 15 mil från Iraks huvudstad Bagdad. Det är oklart om det blir några internationella insatser, men USA:s president Barack Obama har sagt att han inte utesluter några åtgärder – militära eller ej.

"Rädd att de ska införa religiösa lagar"

Situationen och striderna mellan irakiska styrkorna och Isis gör många svenskirakier oroliga.

– Det är ett resultat av att statsmakten i Irak inte gjort någonting under tio år. Så många medborgare vill se ett uppror mot regeringen, men de har inte makt att göra uppror som Isis. Så många människor har hjälpt dem. Det betyder inte att de stödjer islamistiska grupper, men de vill inte ha kvar Almalikis-regeringen, säger Yousef Karim, 49, till Nyheter24 och fortsätter:

– Nu är jag rädd för att islamistiska grupper ska införa stränga religiösa lagar mot kristna som bor i Almosel. Där bor hela mina släkt, så jag försökt kontakta med dem och de sa att Isis inte attackerat obeväpnade personer till skillnad från media som visar att situationen är jätteläskig.

Munir Alsied oroas över en eventuell amerikansk inblandning – igen.

– Något som är farligt med situationen i Irak är att Barack Obama sa att alla alternativa är öppna inklusive militära. Det leder till att USA vill tillbaka till Irak, och än värre att regeringen bjuder in USA att ingripa. Jag tycker att bara irakier ska styra över Irak – varken USA eller Daash. Annars kommer hemska saker hända i framtiden, säger han till Nyheter24.

"Mitt land är som en tårta"

55-åriga Niran Atasa säger att alla irakier som kommit till Sverige pratar som situationen i det gamla hemlandet. Hennes moster har flyttat till Bagdad, men islamisterna är inte långtifrån staden.

– Mitt land nu är som en tårta, alla vill ta en bit och alla makthavare bryr sig inte om irakierna. Alla bryr sig bara om Iraks olja, säger hon till Nyheter24.

Tamara Walids, 25, har sin pappa kvar i Irak. Hon har inte lyckats nå honom på ett tiotal försök och oroas över att något hänt.

– Daash och USA är dåliga men Daash är värst eftersom de våldtar kvinnor och tvingar de att bära huvudduk. Så om man ska jämföra mellan USA och Daash är USA bättre. Jag kan förstår varför några av människorna har bjudit in USA att ingripa.

"Har rätt att leva utan rädsla"

Alla borde ha rätt att leva utan att vara rädda, menar Samir Alkaem, 60.

– Jag tycker inte om politik men jag är jätteoroad för sju syskon och deras barn. Mer än 30 släktingar bor där i Irak och de sa att de mår bra fortfarande, men ingen vet hur det blir i framtiden. Jag vet inte varför situationen är så här i arabländer. Medborgare där har rätt att leva utan rädsla.