Måndag 21 Jun
Stockholm

Situationen desperat i bombat Gaza

Samtidigt som Israel verkar förbereda ett markanfall fortsätter luftangreppen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Samtidigt som Israel verkar förbereda ett markangrepp mot Gazaremsan fortsätter de utdragna luftangreppen mot området. Hundratals människor har mist livet och på Gazas sjukhus är situationen desperat.

Israeliskt stridsflyg angrep under måndagen den Hamaskontrollerade Gazaremsan för tredje dagen i rad. Bland annat förstördes en av Hamas departementsbyggnader och ett hus som tillhör Islamiska universitetet.

Enligt sjukhuskällor har över 345 människor hittills rapporterats döda. Många uppges tillhöra Hamas säkerhetsstyrkor och minst en medlem i Islamiska Jihad har dödats. Men också minst 57 civila, därav 21 barn, har fått sätta livet till enligt FN och sjukvårdspersonal.

Den israeliska armén uppges ha spärrat av ett område längs gränsen mellan Gaza och Israel. I området samlas bepansrade fordon i vad som verkar vara uppladdningen inför en markoffensiv.

Trots att attackerna sägs vara de våldsammaste sedan sexdagarskriget 1967 har militanta grupper avfyrat flera nya raketer mot Israel. En av dem träffade Ashkelon och dödade en person - det andra israeliska dödsoffret sedan offensiven inleddes.

Kris på sjukhusen

Under dagen tilläts nio skadade palestinier lämna Gaza för vård i Egypten genom gränsövergången i Rafah samtidigt som medicinsk utrustning ska ha släppts in till sjukhus i Gaza. Fortfarande finns dock över 1 550 skadade palestinier i Gaza och de massiva luftangreppen har skapat en ohållbar situation på sjukhusen. Det säger psykiater Eyad al-Sarraj som arbetar på organisationen Gazas program för mental hälsa.

– De flesta kroppar som anländer till sjukhusen är helt sönderslitna. Ibland är det bara bitar och köttstycken som inte ens går att känna igen, säger al-Sarraj till TT på telefon från Gaza.

Många skadades i Israels inledande angrepp mot Gazas polisstationer. Men al-Sarraj säger att även många civila behandlas på sjukhusen. Situationen är desperat.

– Det finns inte plats för så många skadade, dessutom saknas läkarutrustning och provisoriska operationssalar byggs i sjukhuskorridorer. Det behövs blod och det behövs personal. Allt saknas.

"Fullt krig"

Enligt al-Sarraj är kampanjen för störta Hamasregimen inget annat än fullt krig. Det är krig i luften, på marken och till havs mot alla Hamas militäranläggningar och de palestinska myndigheternas byggnader. Men också människor, deras hem, moskéer och sjukhus drabbas.

Över hela världen trappades retoriken upp när anhängare till Israel respektive Hamas uttryckte stöd för parterna. I ett uttalande från Vita huset uppmanades Hamas att upphöra med raketbeskjutningen. Samtidigt sade Hassan Nasrallah, ledare för Israels andra ärkefiende, libanesiska Hezbollah, att det palestinska folket borde resa sig och inleda en andra intifada som svar på Israels angrepp.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela